flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найманство, шпигунство і воєнні злочини: 18 справ, за якими радимо стежити цього тижня

30 жовтня 2023, 08:08

Дискредитація волонтерів. Олексій Оскер родом із Сумщини. Він створював фінансові піраміди, балотувався на виборах у кількох областях, керував компанією, яка володіла медіа, був причетний до справи про продаж посади голови Миколаївської ОДА. Після початку повномасштабного вторгнення Росії записував відео з дискредитацією українського волонтерського руху, поширював фейки про роздачу повісток і злочини переселенців, закликав повалити владу на Волині. За це його обвинувачують у спробі насильницької зміни конституційного ладу.

Засідання призначене на 1 листопада о 10:00 у Святошинському районному суді Києва.

Геноцид. Єгор Холмогоров з РФ - письменник, консерватор, оглядач новин. Він - політичний ідеолог “Новоросії”. Автор терміну “русская весна”. Його обвинувачують у причетності до геноциду.

Засідання призначене на 30 жовтня об 11:00 у Святошинському районному суді Києва (in absentia).

ПВК “Редут”. Мухррудін Бойжонов із Узбекистану, як найманець ПВК “Редут” приїхав воювати в Україні на боці РФ. Його взяли в полон під Ізюмом минулої осені, проте згодом обміняли. Тепер його судять за найманство.

Засідання призначене на 31 жовтня о 13:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Десять російських суддів. Людмила Жаркова, Лариса Красавчикова, Олександр Кокотов, Андрій Бушев, Гадіс Гаджиєв, Валерій Зорькін, Сергій Казанцев, Сергій Князєв, Сергій Маврін, Микола Мельников - судді російського Конституційного суду. Їх обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України за підписання постанови про анексію південних і східних областей України.

Засідання призначене на 3 листопада о 9:00 у Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Розстріл авто. Павло Бабіч - капітан, російський десантник. Він брав участь в окупації Київщини минулої весни. Слідство вважає, що чоловік віддав наказ стріляти по цивільних авто. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 30 жовтня о 14:00 у Бородянському районному суді Київської області (in absentia).

Розстріл цивільного на Київщині. Радік Гукасян - один із семи російських військових, яких обвинувачують у розстрілі цивільних на Київщині. Він - механік-водій, єфрейтор 7 роти 3 батальйону 331 парашутно-десантного полку 98 повітряно-десантної дивізії повітряно-десантних військ РФ. Командир віддав наказ йому та іншим підлеглим розстріляти цивільне авто на трасі. Гукасяна взяли в полон, на засідання він вмикається через відео. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 листопада о 14:15 у Бородянському районному суді Київської області.

Військові з Бурятії. Володимир Дубінін і Андрій Каркін - військові 37-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Вони були серед тих, хто намагався окупувати Київщину навесні минулоріч. Прибули до Бородянки 27 лютого, де неодноразово, як каже слідство, обстрілювали цивільні будинки з автоматів, залякували місцевих. У березні прибули до Макарова, де також атакували місцевих, погрожували їм розстрілом, стріляли біля обличчя. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 листопада о 12:00 в Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Вбивство старости Мотижина. Магомедмирза Сулейманов - військовий 37-ї окремої мотострілецької бригади РФ. Слідство вважає, що він разом із сімома іншими військовими причетний до вбивства цивільних на Київщині, зокрема старости села Мотижин. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 листопада о 15:00 в Макарівському районному суді Київської області (in absentia).

Полонений росіянин. Микола Карташев - російський військовий, якого взяли в полон на Харківщині. Він служив у 76 десантно-штурмовій дивізії південого військового округу РФ. Слідство вважає, що торік він розстріляв охоронця супермаркета в Бучі. Російські медіа пишуть, що після того він дезертирував, його затримали в Росії, винесли рік умовного терміну й знову відправили на фронт. Карташева взяли в полон, обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 2 листопада о 14:15 в Ірпінському міському суді Київської області.

Сільський староста з Харківщини. Микола Чашка-Ратушний десять років очолював село, а згодом громаду з центром у Лісній Стінці. Він був членом Партії регіонів. Слідство вважає, що в 2022 році перейшов на бік росіян, отримав “чиновницьку посаду” і наводив обшук директорки місцевого навчального закладу, що була проти окупації. У 2023 Чашку-Ратушного затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 30 жовтня о 13:15 в Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Дагестанський ОМОН. Азамат Хасбулатов і Саід Гусейнов - військові Махачкалинського ОМОНу. Вони були серед тих, хто окупував Василівку на Запоріжжі. Полювали на місцевих активістів, посадовців і військових. Слідство каже, що катували людей у райвідділку поліції: били струмом, заганяли голки під нігті, виливали на шкіру хімічні реактиви, погрожували вбити рідних. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 1 листопада о 10:00 в Заводському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Спроба втекти до “Вагнера”. Олег Мартиненко у “нульових” працював у МВС на Запоріжжі, але в 2009-му його звільнили через корупцію. У 2022 році він вирішив приєднатися до росіян - розробив план втечі до окупованого Мелітополя, щоб стати “вагнерівцем”. У цьому йому мали допомогти колишні колеги, що працювали з окупантами в області. Мартиненко, каже слідство, створив онлайн-групу на 3,5 тисяч підписників, де героїзував ПВК “Вагнер” і заперечував удари по цивільних в Україні. СБУ затримала його за підозрою у виправдовуванні збройної агресії РФ.

Засідання призначене на 1 листопада об 11:30 в Шевченківському районному суді Запоріжжя.

Апеляція контррозвідника ЗСУ. Сергій Говоруха працював оперуповноваженим Департаменту військової контррозвідки СБУ. Слідство встановило, що він передавав таємну інформацію російським спецслужбам - для цього його завербував український нацгвардієць. До координатора з Росії Говоруха звернувся сам. За 17 тисяч гривень він до 24 лютого 2022 року передавав росіянам дані про склади з боєприпасами, військові частини, після повномасштабного вторгнення - про аеродром, який згодом обстріляли. Говоруху затримали 28 лютого. Свою провину не визнав. Його засудили за державну зраду до 14,5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Вирок оскаржують.

Засідання призначене на 2 листопада об 11:30 в Львівському апеляційному суді.

Координати Таврійського напрямку. Слідство вважає, що Дмитро Таморянський збирав і передавав росіянам координати для коригування ракетних ударів. Наприклад, залізниці, енергетичних і військових об’єктів, блокпостів. За кожну локацію мав отримати $100, але не встиг. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 1 листопада о 12:30 в Київському районному суді Одеси. 

Шпигунство. Володимира Семеніхіна, родом із Одеси, та Марію Большакову з РФ обвинувачують у шпигунстві на користь Росії. Вони - подружжя. За даними слідства, їх завербували раніше в Росії і розконсервували з початком вторгнення. Вони втерлися в довіру до військового повітряно-ракетних сил і вивідували інформацію. Їх затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 30 жовтня о 13:00 в Приморському районному суді Одеси.

Зґвалтування на Херсонщині. Олександр Рубанов - військовий 34-ї окремої мотострілецької гірської бригади 49-ї загальновійськової армії південного військового округу РФ. Він був серед тих, хто окупував Бериславський район. Слідство вважає, що в цей час він упродовж чотирьох місяців ґвалтував місцеву жительку - оселився в неї вдома та погрожував вбити її та сина. Його обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Засідання призначене на 30 листопада о 13:00 в Приморському районному суді Одеси (in absentia).

“Референдум” на Херсонщині. Калина Гнилянська - з Бериславського району Херсонської області. Слідство вважає, що вона разом із двома іншими місцевими співпрацювала з росіянами в окупації і погрожувала жителям за відмову голосувати на “референдумі”. Її затримала СБУ за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 1 листопада об 11:00 в Приморському районному суді Одеси. 

Апеляція в Полтаві. Євген Гарець із Маріуполя. У березні 2022 під час боїв за місто він у Facebook написав «уповноваженому з прав людини в “ДНР”» про розташування українських вогневих позицій. Раніше робив прокомуністичні дописи. На суді своєї провини не визнав, сказав, що писав через те, що в будинку не працювали комунікації. Його засудили до десяти років ув’язнення. Прокурор оскаржує вирок. 

Засідання призначене на 2 листопада о 10:00 в Полтавському апеляційному суді. 

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 30 ЖОВТНЯ - 3 ЛИСТОПАДА

Київ і Київська область

Усі області

 

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.