flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Київську апеляцію інтегровано в підсистеми "Електронний кабінет" та "Електронний суд"

26 грудня 2023, 10:00

Київський апеляційний суд, юрисдикція якого розповсюджується на місто Київ та Київську область, інтегровано до підсистем "Електронний кабінет" та "Електронний суд". Це означає підключення Автоматизованої системи електронного документообігу (АСЕД) "Апеляція", яка використовується в апеляційному суді, до загальноукраїнської системи "Електронний суд", що надалі дозволить здійснити надійне під'єднання найбільшого апеляційного суду країни до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Зазначимо, що Київський апеляційний суд багато років працював з системою АСЕД, яка не була пристосована для роботи в загальноукраїнській цифровій судовій мережі.

"Активний розвиток підсистем "Електронний кабінет" та "Електронний суд" надзвичайно позитивно сприймається в юридичній спільноті. Їх використання значно спрощує доступ до правосуддя, дозволяє здійснювати документообмін між судами, додавати різні процесуальні документи, не виходячи за межі робочого місця, попри його місцезнаходження. Київський апеляційний суд такої можливості юристам, а це адвокати, прокурори, представники сторін, не надавав. Зараз така проблема з порядку денного знята", - прокоментував подію т. в. о. Голови ДСА України Максим Пампура.

Максим Пампура наголосив, що дана робота проводилась на виконання пункту 122 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя, командами державних підприємств "Інформаційні судові системи" та "Центр судових сервісів", які належать до сфери управління ДСА України, у продуктивній співпраці з Київським апеляційним судом.

Т. в. о. Голови ДСА України також висловив вдячність команді управлінців, які сприяли реалізації такого проєкту як на законодавчому, так і на виконавчому рівні. Максим Пампура зазначив, що така подія відбулася завдяки безпосередній участі та чітким координованим діям депутатського корпусу, зокрема Дениса Маслова, Романа Бабія та Павла Павліша, Вищої ради правосуддя в особі Голови Григорія Усика та члена Вищої ради правосуддя Романа Маселка, за безумовної підтримки голови Київського апеляційного суду Ярослава Головачова та заступника Голови Державної судової адміністрації України Ольги Булки.

Важливо підкреслити, що доопрацювання зазначених сервісів відбувалось власними силами державних підприємств та суду, без залучення додаткового фінансування.

Тепер у користувачів Електронного суду з’явилася можливість:
• обмінюватись (надсилати та отримувати) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між Київським апеляційним судом та учасниками судового процесу;
• отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи;
• ознайомлюватися з матеріалами судової справи в електронній формі;
• брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів.

Пресслужба ДСА України