flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді нового Верховного Суду склали присягу на вірність Українському народові

11 листопада 2017, 13:06

Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистій церемонії складання присяги суддями нового Верховного Суду та привітав новопризначених суддів.

«Величезне прохання від усіх нас – поверніть людям віру у справедливість. Допоможіть їм знайти правду. І прошу завжди пам’ятайте ту ціну, яку заплатила Україна за незалежний та справедливий суд, за вашу можливість там працювати», - звернувся до присутніх Петро Порошенко.

«Це велика честь для кожного з вас – ухвалювати остаточне рішення іменем України. І коли ви ухвалюєте це рішення іменем України,  прошу думайте про людину та її права, про незалежність суду і справедливість, яку ви несете. Про чесність і непідкупність. Саме цього вимагає від вас Українське суспільство», - підкреслив Президент та зазначив, що саме цього він прагнув розпочинаючи судову реформу та свідомо обмежуючи свої права.

«Пам’ятайте, що ключова цінність – людина, а суспільство й держава мають безумовно керуватися, як би там не ставалося, під час війни, керуватися силою права, не правом сили», - з такою настановою звернувся Президент до суддів.

Глава держави зазначив, що історичний шлях України вимірюється різними відрізками часу. «Скоро – вже тисяча років від початку князювання Ярослава Мудрого і народження «Руської правди». Понад триста років Конституції Пилипа Орлика. Століття УНР.  І двадцять сьомий рік незалежності», - відзначив він.  Але при цьому наголосив, що «по-справжньому незалежного суду, такого як створюється зараз, у нас не було ще ніколи».

«Декілька місяців тому, під час державного візиту до Швеції, я мав унікальну можливість потрапити до Державного Королівського музею. І офіційні особи Королівства Швеція винесли мені оригінал Конституції Пилипа Орлика. Я можу сказати, що я був дуже схвильований. Насправді, нехай це лише декілька сторінок, але це Конституція, в якій гетьман, сподвижник великого Мазепи, присвятив окреме звернення до суддів. Він казав, щоб «пильно дбати про те, щоб на рядовий і простий народ не покладали надмірних утисків», - зазначив Глава держави. При цьому він наголосив, що саме таку ж вимогу, хіба що іншими словами, зараз висуває і сучасний Основний Закон.

Джерело: Офіційне інтернет-представництво Президента України

В урочистостях з нагоди складання присяги новими суддями Верховного Суду також взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков,  Голова Ради суддів України  Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та інші представники органів системи правосуддя.