flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хто відповідатиме за розкрадання українського зерна Росією? - перші судові засідання

29 серпня 2022, 15:03

Хто відповідатиме за розкрадання українського зерна Росією? Схоже, українські правоохоронці знайшли відповідь на це питання. 

Наступного тижня маємо судове засідання у справі псевдомера з Бердянська, якого СБУ вважає причетним до розкрадання зерна. Розповідаємо, що відомо про нього та де судитимуть ймовірного колаборанта. 

Олександр Сауленко — підприємець з політичними амбіціями із Бердянська. За даними місцевих ЗМІ, деякий час працював на заробітках в Росії. Згодом став одним із засновників ТОВ "Азов буд партнер" та ТОВ "Бердянська керуюча компанія".

При цьому наполегливо намагався потрапити до місцевого самоврядування. У 2020 році балотувався в депутати Осипенківської сільської ради Бердянського району від політичної партії “За майбутнє”, але програв. 

З приходом російських окупаційних військ Сауленко, ймовірно, перейшов на їх бік. Він записав відео, в якому сказав, “бере на себе тимчасове виконання обов’язків голови міста Бердянськ”, оскільки діюча українська влада міста “самоусунулася від виконання своїх обов’язків та не має бажання співпрацювати з військово-цивільною адміністрацією”.   

При цьому він звинуватив українську владу в “закритті підприємств” та “занепаді міста”, а також повторив наративи країни-агресорки про “державний переворот”. 

У серпні цього року СБУ оприлюднила результати розслідування про викрадення 650 тисяч тонн українського зерна вартістю понад 200 млн доларів США, яке вивезли до РФ через Бердянський морський порт. Фігурантом став той таки Сауленко і не тільки. 

Крім самопроголошеного мера Бердянська, підозри отримали очільник окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький та “директор” Бердянського морського порту Володимир Стельмаченко.

За даними СБУ, вони допомогли вивезти щонайменше 9 кораблів із зерном, які йшли під сирійським прапором: «Надежда», «Сормовский-48», «Федор», «Матрос Кошка», «Матрос Позынич», «Zhibek Zholy», «Св. Костянтин», «Михаил Ненашев», «LAODICEA».

При цьому в СБУ сказали, що знають про ще 5 іноземних морських суден, що незаконно вивозять зерно з морських портів тимчасово окупованих українських територій.

Дії усіх трьох фігурантів розслідують у трьох різних кримінальних провадженнях. Їм інкримінують три статті Кримінального кодексу України: “колабораційна діяльність”, “пособництво державі-агресору”, “порушення законів та звичаїв війни”. 

Першим судитимуть саме Сауленка. Засідання відбудеться у Жовтневому суді Запоріжжя 31 серпня об 11:30

У продовження теми розкажемо ще про дві справи щодо співробітництва українців з російськими окупаційними силами. 

У Придніпровському районному суді Черкас розглядатимуть справу місцевої жительки Тетяни Дробот. Її обвинувачують у державній зраді, а саме в тому, що вона наводила вогонь на деякі об’єкти в Черкасах. Залучений до цього нібито був і її чоловік. 

Як ідеться в ухвалі суду, чоловік Тетяни Дробот вранці 4 березня сфотографував блокпости українських військових у центрі міста. Три фотографії він відправив своїй дружині, яка ввечері того ж дня відправила їх на три номери, зареєстровані в РФ. 

“В дописах до цих фотографій підозрювана повідомила про боєкомплектування за місцем дислокації вказаних підрозділів ЗСУ, а також про необхідність нанесення по них вогневого удару збройних сил РФ з метою послаблення обороноздатності України на території Черкаської області”, — йдеться в ухвалі щодо запобіжного заходу Дробот. 

Крім того, як пише черкаське медіа 18000, Тетяна Дробот у соцмережі «Одноклассники» поширювала проросійські пости на підтримку “спеціальної військової операції РФ в Україні”.  Відтак, її також обвинувачують за ч.2 ст. 110 ККУ “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. 

Нині обвинувачена перебуває під вартою. Засідання у справі Тетяни Дробот заплановане Придніпровським судом Черкас на 16:00 31 серпня

Схожа справа слухатиметься і в Запоріжжі. Там обвинувачують жителя села Зарічне Запорізького району Олега Баглера в держзраді через те, що він нібито в соціальній мережі “Вконтакте” поширював розвідувальну інформацію.  

А саме чоловік нібито розповідав про зразки зброї, військову техніку, особовий склад ЗСУ і їх розташування в Запорізькій області. 

“Через мережу «Вконтакте», використовуючи власний профіль, він відправив зібрану ним інформацію щодо розташування військової техніки та живої сили ЗСУ із прикріпленням графічної інформації, яка містить точні дані щодо місцевості, особистим повідомленням на адресу громадянина Російської Федерації, що збирав інформацію для передачі збройним силам РФ для ефективного ведення бойових дій проти України”, — йдеться у повідомленні про підозру Баглеру. 

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Олег Баглер публічно підтримував “Партію Шарія” та висловлював антиукраїнську риторику. 

Засідання у справі Баглера відбудеться в Жовтневому районному суді Запоріжжя 2 вересня о 13:30. 

Також наступного тижня заплановані засідання у справах, про які ми писали раніше:

Денис Березовський (https://cutt.ly/KXLkwsL) — Дніпровський районний суд Києва, 30.08, 14:00;

Андрій Патрушев (https://cutt.ly/2XLlGSM) — Жовтневий районний суд Дніпра, 31.08, 09:00. 

Також до Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 29 серпня по 02 вересня 2022 року у судах України та Києва.

Інформація зібрана та узагальнена ГО "Медійна ініціатива за права людини"