flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Бізнес в умовах воєнного стану. Відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф"- онлайн-марафон

02 вересня 2022, 15:30

2 вересня 2022 року Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь в онлайн-марафоні "Бізнес в умовах воєнного стану. Забезпечення належними та допустимими доказами процедури відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф", який організований Асоціацією адвокатів України в форматі онлайн-дискусії, питань-відповідей.

У своєму виступі Олексій Сальніков зазначив, що факт вчинення російською федерацією військової агресії проти України є очевидним, визнаний і засуджений більшістю країн світу. Військова агресія російської федерації завдала та продовжує завдавати величезних збитків економіці України.

Під час бойових дій зруйновано та пошкоджено велику кількість промислових об’єктів, комерційної нерухомості, об’єктів інженерної інфраструктури, об’єктів житлового фонду, тощо. Тому надзвичайної актуальності набувають питання про відшкодування збитків. 

Законом України "Про правовий режим воєнного стану" передбачено, що на території, на якій введено воєнний стан, обов’язково здійснюється правосуддя судами. У цих надзвичайно складних умовах робота судів України не припинена, оскільки конституційні права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені.

Шкода, завдана воєнними діями полягає не тільки в знищенні чи руйнуванні цивільного майна в результаті штурмів та обстрілів, а й у масштабному захопленні, вилученні, знищення державного та цивільного майна окупаційною владою та/або військовими російської федерації.      

"На жаль, судова системи не є виключенням і також зазнає збитків. Ми вже маємо 84 приміщення,  які зазнали пошкоджень різного ступеню аж до повного руйнування та розкрадання майна, з яких 77 приміщень є судами, 3 приміщення територіальних управлінь ДСА України в Миколаївській, Харківській та Чернігівській областях", - зазначив Олексій Сальніков.

Найбільше пошкоджено приміщень судових установ у Харківській (19 приміщень), Донецькій (12 приміщень), Херсонській (9 приміщень) та Миколаївській (9 приміщень) областях.

Безумовно наявність більш детальних пошкоджень буде з’ясовано після проведення ґрунтовного обстеження всіх пошкоджених будівель та виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації. Крім того, відомо про пошкодження та розкрадання майна в будівлях судів, які знаходяться на тимчасово окупованій території, однак точну інформацію про стан майна та розмір збитків на сьогодні зафіксувати неможливо.

Після закінчення бойових дій та звільнення територій від окупації судами разом з територіальними управліннями ДСА України проводиться фіксація  руйнувань приміщень судів та житлового фонду, пошкодження чи розкрадання державного майна та інших фактів, які в подальшому будуть використані як доказова база для відшкодування збитків, які завдані військовою агресією росії  проти України.

На сьогодні дуже важливим є консолідована взаємодія органів державної влади, системи правосуддя, прокуратури, внутрішніх справ, збройних сил, адвокатської спільноти в питання фіксування та розслідування воєнних злочинів, у тому числі розслідування ти, що були вчинені починаючи з 2014 року, оскільки в  умовах війни і масового насильства рівень порушень прав людини є вкрай високим. Корисним також є практичний досвід судово-медичних спеціалістів, прокурорів та експертів, суддів, які спеціалізуються на міжнародних воєнних злочинах.

"На моє переконання, доказова база України в міжнародних судових процесах має відповідати міжнародним стандартам для дієвого та ефективного притягненні до відповідальності кожного воєнного злочинця!", - наголосив Олексій Сальніков.

Під час онлайн-марафону також виступили Микола Козлов - в.о. генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" та Ігор Стародубов - директор відокремленого структурного підрозділу "Центр судової експертизи та експертних досліджень" Державного підприємства "Інформаційні судові системи", судовий експерт, оцінювач, к.ю.н.

У своїй презентаційній доповіді Ігор Старобудцев зосередив увагу присутніх на важливості забезпечення якісного збору та фіксації заподіяної шкоди, оскільки це є запорукою експертизи щодо встановлення збитків, завданих внаслідок військової агресії російської федерації.

Ігор Стародубов також повідомив, що Міністерством інфраструктури у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством розвитку громад та територій наприкінці серпня презентовано Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який реалізується за підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".

Микола Козлов зазначив, що  наразі Державне підприємство "Інформаційні судові системи" ініціювало перед профільними міністерствами, які відповідають за впровадження та ведення вказаного Реєстру, розробку реєстру експертних висновків, який може бути тісно пов’язаний із Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

 Крім того, Микола Козлов ознайомив учасників онлайн-марафону із концепцією  Реєстру експертних висновків та обговорив можливі виклики, які можуть виникати під час його розробки та впровадження.

Довідково: Онлайн-марафон "Бізнес в умовах воєнного стану. Забезпечення належними та допустимими доказами процедури відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф" організований Асоціацією адвокатів України в форматі онлайн-дискусії, питань-відповідей. Модератором заходу виступав Олег Горецький, керуючий партнер ЮФ "Горецький і Партнери", голова Комітету ААУ з медіації, к.ю.н. (доктор філософії у сфері права), адвокат-медіатор, доцент, голова Благодiйного фонду "Олега Горецького".

Пресслужба ДСА України