flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди поділились практичним досвідом вирішення питань управління персоналом в умовах війни

12 вересня 2022, 10:18

9 вересня 2022 року Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь в онлайн-конференції "Управління персоналом: адаптація судів в умовах війни", яка організована Проєктом ЄС "Право – Justice ІІ" спільно з ДСА України в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди".

У вітальному слові Олексій Сальніков подякував експертам Проєкту ЄС "Право-Justice" за співпрацю та  сказав, що: "Незважаючи на восьмирічний досвід життя нашої країни в умовах збройного конфлікту, останні півроку принесли багато нових тяжких та масштабних викликів, що потребували негайних дій та прийняття невідкладних рішень, зокрема і щодо організації роботи суду, і щодо управління персоналом. Адже деякі території України були настільки швидко окуповані російським ворогом, що суди не мали змоги евакуюватись. Мали місце випадки, коли в зоні бойових дій зупинялась діяльність суду. Працівники судів, як і інше цивільне населення, були вимушені евакуюватись в інші регіони нашої держави, аби зберегти своє життя та життя своїх дітей. Є судді та працівники апарату судів проходять службу у складі ЗСУ, добровольчих формувань територіальної громади. Наразі здійснюється процес відновлення роботи судів, які розташовані на територіях, що були тимчасово окуповані, або де проводились бойові дії.  І в таких надзвичайних умовах керівництво судів продемонструвало і демонструє злагодженість та оперативність."

"На початку реалізації Ініціативи "Модельні суди" Проєкту ЄС "Право-Justice"  на подібних конференціях спікерами були переважно міжнародні експерти. З часом в заходах стали все більше і більше ділитись досвідом національні експерти, представники судів. Але сьогодні у нас лише українські спікери, адже ваш досвід є унікальним. Вдячна вам за те, що ділитесь своїм практичним досвідом, адже він є дуже цінним для ваших колег. Запрошую учасників конференції  до активної дискусії", - сказала у вітальному слові головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice ІІ" Анна Адамська-Галлант.

 

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись Голова Ради суддів України Богдан Моніч, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко, заступник начальника відділу міжнародних зв’язків Національної школи суддів України Олександр Іщенко.

 

Під час конференції проаналізовано аспекти дистанційної роботи державного службовця, принципи управління командою в часи кризи, застосування законодавства про державну службу та законодавства про працю в умовах воєнного стану. Також спікери поділились з учасниками конференції власним практичним  досвідом з питань прийняття управлінських рішень в умовах воєнного стану, збереження ментального здоров’я працівників колективу, подолання кризових ситуацій та прийняття справ, переданих за підсудністю у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судових справ.

 

Спікерами під час заходу виступили: Наталія Алюшина, голова Національного агентства з питань державної служби; Андрій Астапов, керівник експертної групи з питань розвитку спроможності управління персоналом Національного агентства України з питань державної служби; Оксана Лесик, експертка з реформи державного управління; Олег Дробинський, начальник управління з питань персоналу Державної судової адміністрації України; Михайло Целуйко, начальник ТУ ДСА України в Чернігівській області;  Ольга Луньова, голова Вугледарського районного суду Донецької області; Анна Павлевська, керівник апарату Південно-західного апеляційного господарського суду; Олена Безбородова, керівник апарату Ленінського районного суду м.Харкова; Дмитро Обрізан, керівник апарату Диканського районного суду Полтавської області.

 

Довідково:

Проєкт ЄС "Право-Justice ІІ", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проєкт, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, перший етап реалізації триватиме до травня 2023 року. Основними напрямами роботи Проєкту, серед іншого, є: підтримка національних органів влади у зміцненні системи верховенства права  в Україні; покращення управління реформами сектору юстиції з точки зору стратегічного планування, координації, моніторингу та оцінки впровадження реформ у секторі; незалежності, ефективності, якості, доброчесності та прозорості судової влади та доступу до справедливого судового розгляду; впровадження інструментів політики у сфері оцифрування сектору юстиції та рішення електронного правосуддя.