flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В українських судах продовжує збільшуватися кількість справ щодо посадовців, які пішли на співпрацю з Росією

26 вересня 2022, 11:38

В українських судах продовжує збільшуватися кількість справ щодо посадовців, які пішли на співпрацю з Росією. І хоч фізично правоохоронні органи поки не можуть доставити обвинувачених до суду, процеси щодо них тривають. Справи in absentia (тобто заочний розгляд) потребують посиленої уваги громадськості через відсутність у підсудних можливості повноцінно забезпечити свої права. Тому розкажемо про кілька таких справ, розгляд яких відбудеться наступного тижня. 

У окупованому Сватовому Луганської області відразу двоє посадовців отримали кримінальні справи у відповідь на свою діяльність. Одну з "керівних посад" у Сватовому продовжує займати Людмила Русанова. Багаторічна голова районної ради нині є "главою" окупаційної "адміністрації" Сватівського району. 

Підтвердження цьому публікують у телеграм-каналах, які до повномасштабного вторгнення висвітлювали новини українського Сватового, а тепер стали рупором окупаційної адміністрації. 

Також у травні цього року Русанова публічно оголосила, що отримала "паспорт ЛНР". 

У місцевому самоврядуванні Русанова працює з 2006 року. У 2020-му вкотре балотувалася до районної ради від партії ОПЗЖ, а згодом очолила районну раду. 

Прокуратура Луганської області оголосила про підозру Людмилі Русановій у “колабораційній діяльності”. 24 серпня Павлоградський міськрайонний суд Дніпра провів підготовче засідання у справі.

Інший обвинувачений зі Сватового, Олег Столяренко, також до окупації працював в органах місцевого самоврядування, очолював відділ юридичного забезпечення, правової підтримки, кадрової та мобілізаційної роботи Сватівської міської ради.

Росіяни, згідно з даними слідства, запропонували Столяренку стати "керівником Сватівської прокуратури". Той не відмовився. 

За даними ЗМІ, Столяренко має адвокатське об’єднання, зареєстроване у Києві під назвою "БОНА ФІДЕ ГРУП". 

Перше засідання по суті у справі Людмили Русанової заплановане в Павлоградському міськрайонному суді Дніпра на 10:30 28 вересня.

Олега Столяренка судитимуть в цьому ж суді 29 вересня. Засідання заплановане на 14:00. 

Слухатимуть у Дніпрі і справу "заступниці голови Верховного суду ЛНР" Ніни Кравченко. У липні цього року Державне бюро розслідувань оголосило їй про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну та повалення конституційного ладу особою, яка є представником влади (ч. 3 ст. 109 КК України);
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110 КК України);
  • державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України).

Раніше Ніна Кравченко працювала суддею Апеляційного суду Луганської області. 

"У 2014 році колишня суддя не виїхала на підконтрольну Україні територію та свідомо увійшла до складу так званої «робочої групи по законотворчій діяльності ЛНР». Вона розробила низку фейкових законопроєктів у сфері сімейного, цивільного, земельного права", - йдеться у повідомленні ДБР.

На посаді заступника голови "Верховного суду ЛНР" Кравченко, за даними слідства, виносила фейкові судові вироки щодо громадян України.

Також вона є головою комісії з приймання кваліфікаційного іспиту на посаду судді так званої "ЛНР".

Засідання у її справі заплановане на 15:00 29 вересня в Павлоградському міськрайонному суді Дніпра.

А це розклад судових засідань у справах, про які ми писали раніше

Валерій Шайтанов (https://cutt.ly/sZUtBLW) — Голосіївський районний суд Києва, 29.09, 13:00;

Лариса Лихачова (https://cutt.ly/bLWBgXg) — Дарницький районний суд Києва, 27.09, 14:00;

Костянтин Качаров (https://cutt.ly/AJxWkjk) — Дарницький районний суд Києва, 30.09, 09:00;

Абісов, Аксенов, Зима, Поклонська та ін. (https://cutt.ly/oZUyyyX) — Деснянський районний суд Києва, 27.09. 12:30.

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 26 по 30 вересня 2022 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"