flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України долучилась до розв'язання енергетичних проблем

14 листопада 2022, 10:07

Другий місяць поспіль енергетична інфраструктура всієї території України зазнає масованих атак ракетами та дронами з боку росії. Внаслідок енергетичного тероризму серйозно пошкоджено вже близько 40% усієї енергетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ та ГЕС.

Держава вживає всіх можливих заходів для стабілізації роботи енергомережі. Окрім проведення робіт з відновлення енергетичної інфраструктури по всій території України застосовуються планові відключення електроенергії.

У зазначених умовах ДСА України активно долучається до розв'язання проблем, що виникають у судах внаслідок тимчасового відключення електроживлення.

Ще на початку проведення бойових дій ДСА України звернулась до Міністерства цифрової трансформації України стосовно необхідності забезпечення судів безперервним зв’язком шляхом отримання систем супутникового зв'язку StarLink від компанії SpaceX для підтримки роботи критичної інфраструктури й сервісів України.

За сприяння Мінцифри Державною судовою адміністрацією України отримано від Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України станції супутникового зв'язку StarLink від компанії SpaceX.

За допомогою однієї системи StarLink організовано резервний канал передачі даних судової влади, що забезпечує стале функціонування відповідних інформаційних ресурсів.

Інші системи розподілено між судами та територіальними управліннями ДСА України для забезпечення судів безперервним Інтернет-зв'язком у відповідних регіонах під час пошкоджень Інтернет-зв'язку, який надається відповідним оператором, а також для врегулювання питання доступу до Інтернету під час аварійних відключень енергопостачання у відповідному регіоні.

На жаль, наявних систем StarLink не вистачає для роботи судів в умовах віялових відключень електроенергії.

Наразі в розпорядженні ДСА України є лише по дві одиниці терміналів StarLink на область. Цієї кількості не вистачає одразу, щоб забезпечити всі суди області на випадок віялових відключень електроенергії. Адже неможливо на території області одночасно перемістити термінали на значні відстані між судами в досить щільний на сьогодні графік відключень електроенергії - по декілька разів протягом однієї доби.

Отримана кількість систем StarLink на сьогодні може гарантувати резервний канал зв’язку лише на випадок нечисельних (одного, двох) випадків аварійних відключень, які трапляються не одночасно та в проміжках часу понад однієї-двох діб.

Крім того, в умовах пошкоджень енергетичної інфраструктури ДСА України звернулась до судів та територіальних управлінь з метою з'ясування актуальної потреби в генераторах електричного струму.

Враховуючи, що на сьогодні суттєво скорочено бюджет органів державної влади та органів правосуддя в цілому, з метою забезпечення безперервності роботи судів України та забезпечення доступу громадян до правосуддя ДСА України звернулась до міжнародних партнерів – проєктів, що надають міжнародну технічну допомогу з проханням розглянути можливість забезпечення органів та установ системи правосуддя альтернативними джерелами електропостачання, а саме генераторами електричного струму.

При визначенні необхідних характеристик альтернативних джерел електропостачання, в момент аварійного відключення електричної енергії обов’язковим є забезпечення роботи систем пожежної безпеки, охорони, евакуаційного освітлення, серверних кімнат, конвойних приміщень, котельного обладнання, визначених залів засідань з нарадчими кімнатами, споруд цивільного захисту, та ліфтів у частині забезпечення евакуації маломобільних груп населення.

Пресслужба ДСА України