flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Маємо вже зараз напрацювати візію майбутнього судової влади

01 квітня 2024, 14:12

Про це зазначив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та поствоєнного періоду», який проведено у Вищій раді правосуддя.

Григорій Усик нагадав, що у 2023 році ВРП набула статусу спостерігача Європейської мережі рад правосуддя.

«Це надзвичайно важливе рішення на шляху інтеграції України до Європейського Союзу. Отримання цього статусу дало унікальну можливість контактувати із представниками більш ніж двадцяти рад правосуддя країн ЄС та країн-кандидатів на вступ до ЄС. У нас є можливість вивчати європейський досвід та ділитися власним досвідом з усього спектру питань, пов’язаних із діяльністю судової влади, з метою підвищення ефективності її роботи та забезпечення прав людини в Україні», - сказав очільник Ради.

Він також звернув увагу на те, що одним з проблемних напрямів, який безпосередньо корелюється із питанням доступу до правосуддя, є об’єктивна необхідність оновлення мережі судів, особливо судів загальної юрисдикції першої інстанції. Запровадження і реалізацію нової мережі правосуддя потрібно синхронізувати із завершенням адміністративно-територіальної реформи на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, а також АР Крим.

«Затвердження оновленої мережі судів дасть можливість чітко визначити кількісний склад судів, їх спеціалізацію, що дозволить оптимізувати навантаження суддів», – сказав Григорій Усик.

Також вирішення цього питання дозволить розв’язати питання, пов’язане із відбудовою судів. Станом на сьогодні 124 приміщення судів зазнало пошкоджень різного ступеня, з яких 15 – зруйновані. За попередніми розрахунками для відновлення роботи цих судів з проведенням комплексних ремонтних робіт, придбанням необхідного обладнання та меблів необхідно орієнтовно понад 1,9 млрд грн. Отже, доцільно спочатку затвердити мапу судів, і на її базі розпочинати відбудову, пояснив Григорій Усик.

Крім цього, на переконання доповідача, розсудливого та фахового обговорення потребують питання щодо створення нових судів: Вищого суду з питань інтелектуальної власності, інвестиційного суду, військових судів, Вищого адміністративного суду (який розглядатиме адміністративні справи проти національних державних органів, зокрема, НБУ, НАБУ, НАЗК).

Захід організовано за підтримки Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III»

ВІДЕО: https://hcj.gov.ua/video/onlayn-translyaciya-dyskusiya-pro-novochasni-vyklyky-dlya-sudovoyi-vlady-rozbudova