flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник ДСА України розповів про забезпечення діяльності органів судової влади в умовах новочасних викликів

01 квітня 2024, 15:23

В яких умовах сьогодні працюють суди; який ресурс для фінансування передбачено держбюджетом; які є можливості для підвищення рівня професійної підготовки суддів та працівників апаратів судів - т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура окреслив ситуацію по напрямах, взявши участь у заході «Дискусії про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах війни та поствоєнного періоду». Захід, організований за підтримки Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III», відбувся у Вищій раді правосуддя.

 

БЮДЖЕТНИЙ РЕСУРС

«Законом про Державний бюджет на 2024 рік для забезпечення суддівської винагороди передбачено 745 мільйонів гривень. І я окремо хочу подякувати за вирішення цього питання Вищій раді правосуддя, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Це було нелегко, але ми це зробили.

Ресурс для оплати праці працівників апарату, секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів - передбачений у повному обсязі, виходячи зі штатної чисельності - 275 одиниць.

Також у минулому році, для того, щоб покращити ситуацію щодо технічного забезпечення, було придбано сервери, комп'ютерне та мережеве обладнання. Звичайно, ми не зупинемося на досягнутому і разом продовжимо роботу.  

Що стосується суддівського досьє: держбюджетом на 2024 рік передбачено ресурс для цього напряму - 10,7 мільйонів гривень. І я думаю, що спільно з Вищою кваліфікаційною комісією суддів ми позитивно будемо вирішувати питання створення і впровадження цього модуля».

НАВЧАННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

«Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність Національній школі суддів України. Саме на її базі організовано навчання, підвищення кваліфікації працівників апаратів судів, які займаються військовим обліком. Навчання цьогоріч планується проводити у квітні та у жовтні. В ньому зможуть взяти участь близько 1300 працівників.

Також на базі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана планується програма підвищення кваліфікації працівників апаратів судів, які займаються мобілізаційною підготовкою. Навчання планується проводити майже щомісяця протягом року.

СУДИ В УМОВАХ ВІЙНИ

«На жаль, щодня кількість пошкоджених, внаслідок ворожих атак, приміщень судових установ зростає. Спільними зусиллями проводяться евакуаційні заходи (подробиці, з міркувань безпеки, не підлягають розголошенню).

В Сумській, Донецькій областях (станом на 29.03.2024 р.) - складна ситуація з електропостачанням. Найгірша ситуація, на жаль, у Дніпропетровській області, зокрема у Кривому Розі.

Суди Дніпропетровщини, Харківщини, Одещини працюють завдяки альтернативним джерелам забезпечення елетроенергії (генераторам).

Сьогодні багато викликів і проблем. Але спільними зусиллями будемо їх вирішувати.

Хочу подякувати кожному судді, кожному працівнику апарату суду за те, що в умовах воєнного стану, долаючи всі перешкоди, роблять свою роботу якісно та ефективно, забезпечуючи кожному доступ до правосуддя».