flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України: можливість закупівлі пального для генераторів – питання в стадії вирішення

09 квітня 2024, 10:44

Одним із найважливіших напрямів роботи Державної судової адміністрації (далі – ДСА) України залишається забезпечення резервним електроживленням судових установ. Адже в умовах воєнного стану, коли через ворожі атаки на нашу енергетичну систему, знеструмлюються її об’єкти, ДСА вживає заходів, аби здійснення правосуддя під час війни не припинялося навіть в умовах відсутності електроенергії.

Окремі організаційні заходи потребують постійного фінансового ресурсу - наприклад, закупівля паливно-мастильних матеріалів для генераторів, що використовуються в судових установах як альтернативні джерела електропостачання.

Ще у 2023 році для безперебійної роботи судів було придбано 573 альтернативних джерела енергопостачання (генератори та системи зберігання енергії) на загальну вартість 42 652,50 тис. грн. 

Дизельними генераторами сьогодні користуються 482 судові установи (424 місцевих загальних суди, 21 апеляційний суд, 20 господарських судів, 17 окружних адміністративних судів). 

Втім, залишається потреба у придбанні пального для генераторів. Зокрема його потребують в областях України, де енергетичні об’єкти зазнали найбільших ушкоджень і генератори стали, безумовно, порятунком для забезпечення роботи судів.

Тож нині обсяги потреби у пальному для генераторів складають: ТУ ДСА в Дніпропетровській області – 500 тис. грн., ТУ ДСА в Харківській області – 150 тис. грн., ТУ ДСА в Одеській області – 255 тис. грн.

Враховуючи нагальність вирішення зазначеного питання, ДСА України звернулася до Міністерства фінансів України з пропозицією щодо внесення змін до річного розпису державного бюджету на 2024 рік для можливості закупівлі дизельного пального для місцевих судів Дніпропетровської області.

Наближено асигнування для ТУ ДСА в Харківській області - тобто, кошти, використання яких було заплановано в 4 кварталі поточного року, будуть використані у квітні місяці.

Також ДСА України наразі вживаються заходи щодо пошуку можливостей забезпечити пальним місцеві суди в Одеської області.

Отже, питання щодо фінансового ресурсу, який буде спрямовано на забезпечення використання альтернативних джерел електроживлення в судових установах, наразі перебуває у стадії вирішення.