flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Національній школі суддів України триває розробка тренінгу щодо відшкодування шкоди, завданої агресією рф проти України

15 квітня 2024, 12:07

12 квітня 2024 року в Національній школі суддів України (далі - НШСУ), під керівництвом проректора НШСУ Наталії Шукліної, відбулося чергове засідання групи розробників навчального курсу для суддів “Відшкодування шкоди, заподіяної рф у процесі збройної агресії громадянам та юридичним особам в Україні”.

Розроблення навчального курсу здійснюється у співпраці з проєктами Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні” та “Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду”.
Підготовку, що відбувається за декількома модулями (блоками), у складі авторського колективу очолюють: Надія Стефанів, суддя Верховного Суду (далі - ВС) у Касаційному кримінальному суді; Ольга Ступак, суддя ВС у Касаційному цивільному суді; Ірина Шаповалова, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області; Анна Шевченко, суддя Київського окружного адміністративного суду. На засіданні вони презентували підготовлені матеріали кожної із підтем майбутнього навчального курсу.


Крім того, розробниками було обговорено: напрацювання щодо модулів; проблемні питання національної практики відшкодування шкоди; зміни до законодавства щодо захисту постраждалих від збройної агресії. Зокрема уваги було приділено питанню щодо початку роботи Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України та його ролі в процесі репарацій і подання громадянами/юридичними особами заяв на відшкодування.
Також було проаналізовано пропозиції розробників щодо використання інтерактивних методів під час навчання суддів на зазначеному курсі.
Обговоривши напрацьоване, учасники засідання визначилися щодо подальших дій з підготовки курсу та доповнення матеріалів.

Публікацію підготовлено за інформацією Національної школи суддів України
Фото: НШСУ