flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник ДСА України у складі української делегації відвідав Вільнюс, де ознайомився з досвідом литовської системи правосуддя

19 квітня 2024, 15:08

Під час триденного навчального візиту до Литовської Республіки українські представники органів судової влади ознайомилися із литовською судовою системою, повноваженнями органів самоврядування, функціонуванням ІТ-системи у судах, принципами організації внутрішньої координації у судовій спільноті, співпраці з іншими гілками влади та комунікації з громадськістю.

Державну судову адміністрацію України (далі – ДСА України) у складі української делегації  представляв т. в. о. Голови ДСА України Максим Пампура.

 

 

ПРО ПЕРЕБІГ ВІЗИТУ

У перший день візиту відбулася зустріч української делегації з Головою Судової ради у Литовській Республіці Сігітою Руденаїте, Головою Національної судової адміністрації Литви Наталією Камінскєне.

Заступник Голови Національної судової адміністрації Литви Антонас Яткевічіус розповів про литовську судову систему, функції органів самоврядування, висвітлив питання відбору та навчання суддів. Він зазначив, що головна функція НСА Литви полягає у забезпеченні незалежності суддів, організації функціонування судів та інших судових органів тощо. НСА є незалежною організацією.

Про функціонування ІТ-системи в литовських судах розповіла заступник Голови НСА Литви Ваіда Петравічєне. Зазначила, що інформаційна система існує 15 років, в електронній формі зберігаються всі дані про судові процеси країни. Нині у Литві триває удосконалення технологічних рішень для створення можливості управління великими наборами даних, спрощення роботи судів та користувачів.

Також відбулися робочі зустрічі з Головою Верховного Суду Литви та головами департаментів цивільних та кримінальних справ Суду. Голова ВС Литви Дангуоле Бабльєне розповіла, що Верховний Суд є судом права, а не факту. Вона пояснила, що у Литві кожен може звернутися з касаційною скаргою, але до розгляду приймається скарга, яка має значення саме для роз’яснення права. За рік до Суду надходить майже 2500 касаційних скарг: понад у 1600 цивільних справах, понад 800 – у кримінальних, але приймається до розгляду приблизно 16% цивільних і 34%  кримінальних. За рік Верховний Суд розглядає понад 600 справ. У суді працює 32 судді та 108 працівників.

Під час другого дня візиту відбувся практичний семінар «Внутрішня і зовнішня комунікація судової системи: як забезпечити ефективне внутрішнє координування у судовій спільноті та співпрацю з іншими гілками влади», який модерувала співзасновниця організації «Good to Know», автор Проєкту Реда Мольєне.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч і керівник прес-офісу ВРП Володимир Гуржи під час доповідей розповіли про функціонування Прес-центру судової влади України, його поточну діяльність та взаємодію з медіа. Литовські колеги запропонували своє бачення покращення комунікації судової гілки влади України. Під час панельної дискусії члени делегації обговорили з литовськими колегами поточні виклики у сфері комунікації, способи подолання упередженого ставлення до судів з боку медіа та громадськості, шляхи запобігання репутаційним втратам та підвищення авторитету органів правосуддя.

Крім цього відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Литовській Республіці Петром Бештою. А також Міністром юстиції Литви Евеліною Добровольською.

Візит організований проєктом «Посилення комунікаційних компетенцій судової системи України шляхом розробки внутрішньої системи комунікацій та сталих комунікаційних інструментів», що реалізується організацією «Good to Know» у співпраці з Національною судовою адміністрацією Литви.

До складу української делегації увійшли заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов; члени Вищої ради правосуддя Олексій МельникТетяна Бондаренко, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів Олег КоліушРоман Сабодаш, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та член Ради Валерія Чорна, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади ВРП Владислав Гуртенко, начальник відділу комунікаційної діяльності (прес-офісу ВРП) Володимир Гуржи, Голова Всеукраїнської асоціації працівників судів Наталя Король та член цієї Асоціації Олена Безбородова.

За матеріалами Вищої ради правосуддя

Переглянути галерею