flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася у конференція "Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду"

20 квітня 2018, 17:01

Представники ДСА України взяли участь у конференції "Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду", що відбулася 19-20 квітня 2018 року.

Презентуючи архітектуру судів в Україні заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна відзначила, що на сьогодні лише 18% судів розміщуються в приміщеннях, що максимально наближені до характеристик належного приміщення за основними параметрами: окремий кабінет для судді, необхідна кількість залів судового засідання, забезпечення умов перебування підсудних та конвою тощо.

 

 

 

 

 

 

За словами заступника Людмили Гізатуліної з 880 приміщень, 536  (61%) об’єктів знаходиться у сфері управління ДСА України.

У приміщеннях судів тривають реконструкції, капітальні ремонти, активно проводяться заходи щодо забезпечення доступності будівель судів для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Учасникам конференції представлені фото реконструйованих та доступних для людей з інвалідністю приміщень судів. Крім того, з метою покращення доступу та умов перебування в суді громадян, суддів та працівників, ДСА України протягом 2018 року заплановано проведення реконструкцій та капітальних ремонтів приміщень судів, встановлення в залах судового засідання з розгляду кримінальних справ 562 загородження зі спеціального захисного скла.

         Новий погляд на реконструкцію приміщень судів означила  начальник Територіального управління ДСА України Ірина Бєлікова. Для прикладу визначено взірцеве приміщення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, введене в експлуатацію у 2017 році. Вказане приміщення після проведення реконструкції відповідає Державним будівельним нормам України, облаштовано сучасними комунікаціями, що дозволяють значно економити бюджетні кошти. Ірина Бєлікова поділилась своїм досвідом приведення приміщення до належного стану від стадії проектування до введення в експлуатацію.

У роботі конференції також взяли участь: представники органів суддівського врядування та самоврядування, громадянського суспільства, експерти з комунікацій, представники міжнародних донорських організацій, які підтримують реформи у секторі юстиції та розвиток незалежних ЗМІ в Україні, судді,  працівники апаратів судів,  інших органів системи правосуддя.

Конференція "Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду" організована Програмою USAID "Нове правосуддя" спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

Мета заходу: з'ясувати ключові елементи, що  формують сприйняття громадськістю судової влади та їх вплив на рівень довіри до суду; наголосити на важливості ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи; обговорити питання важливості налагодження конструктивного діалогу між судами та ЗМІ; наголосити на важливості  активної комунікації судів з громадськістю для підвищення прозорості та відкритості судової влади; узагальнити рекомендації та запропонувати наступні кроки щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти у відновленні громадської довіри до суду та суддів.

Під час конференції  обговорено  фактори, що впливають на рівень довіри до суду; взаємодію судів зі ЗМІ; прозорість судової влади та зв’язки з громадськістю. Також під час заходу розглянуто такі складові громадської довіри до суду як суддівську мантію, архітектуру судів в Україні та у світі, емоції в залі судових засідань, тощо.

Учасники конференції наголошували на важливості обговорення питань, що дозолять підвищити рівень довіри до судової влади, та відзначали потребу в подальшому проведенні подібних заходів.