flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України взяв участь у заключному заході в рамках проекту Ради Європи "Консолідація реформи правосуддя в Україні"

18 липня 2018, 10:19

17 липня 2018 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяв участь у заключному заході в рамках проекту Ради Європи "Консолідація реформи правосуддя в Україні".

     Учасниками заходу також були голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, координатор Проекту з відділу впровадження прав людини на національному рівні Директорату з питань прав людини та верховенства права Ради Європи Марія Орєшкіна, міжнародні консультанти Адіс Ходжич та Марчін Чєслак, керівник Головного Департаменту правової політики Адміністрації Президента України, секретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський, Голова Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду Борис Гулько, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, судді Верховного Суду, радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, представники секретаріату Вищої ради правосуддя України, , Міністерства юстиції України, адвокатури, правоохоронних органів, громадських організацій та міжнародних ініціатив.

     Метою проекту "Консолідація реформи правосуддя в Україні" було надання допомоги Україні в процесі імплементації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів та Плану дій до неї, що розраховані на період 2015 – 2020 рр. шляхом експертної підтримки та рекомендацій. У рамках проекту "Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні" було розроблено та презентовано Методологію виміру прогресу здійснення реформ у сфері юстиції в Україні (МВП), яка є унікальним та комплексним інструментом для впровадження політики виміру та моніторингу прогресу реформи правосуддя.

     МВП була розроблена групою міжнародних консультантів за допомогою національних експертів та в тісній співпраці з зацікавленими сторонами відповідних сфер юстиції, громадських організацій.

МВП складається з 11 матриць виміру та моніторингу щодо підвищення незалежності суддів, оптимізації суддівського самоврядування та системи призначення суддів на посади; підвищення професійного рівня суддів; підвищення підзвітності суддів; підвищення ефективності правосуддя та оптимізації повноважень судів; зростання прозорості відкритості правосуддя; посилення гарантій здійснення адвокатської діяльності та забезпечення доступності безплатної правової допомоги; підвищення ефективності виконавчого провадження; підвищення ефективності органів прокуратури; удосконалення процесуального забезпечення справедливості і права на захист під час кримінального провадження; підвищення рівня ефективності судового захисту прав особи під час ув'язнення. Попередження організованої злочинності та корупції; Підвищення ефективності попередження злочинів та посилення можливостей реабілітації засуджених в процесі виконання покарань; забезпечення належної координації правових інститутів та єдності інформаційних систем у сфері правосуддя.  МВП забезпечить основних учасників особливою базою для оцінювання результатів реформи сфери правосуддя в Україні.

    На заключному заході був презентований досвід імплементації МВП та онлайн платформи на основі МВП.

    Рада Європи продовжить підтримку реформи правосуддя в Україні шляхом надання довготривалої експертизи та підтримки учасників, залучених до імплементації та використання МВП. Як наголосив у своїй промові Костянтин Красовський, закінчення результативного проекту слугує початком для не менш ефективного нового.