flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україні необхідно модернізувати політику охорони судів - КМЄС

28 вересня 2017, 16:00

27 вересня 2017 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з експертами Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС), де обговорено пілотний проект створення у судах сучасної охоронної системи.

Нинішня зустріч стала підсумковою на етапі дослідження ситуації з охороною судів, що розпочалося в травні цього року в рамках реалізації пілотного проекту із створення європейської моделі сучасної системи забезпечення безпеки судів.

Консультативну місію Європейського Союзу представляли старший радник з питань судової системи Консультативної місії Європейського Союзу Джон Каббон, короткостроковий експерт КМЄС, експерт з судової охорони, представник Ради суддів Нідерландів, Кіс Такс, радник/тренер з питань верховенства права КМЄС Маркус Ролофс, регіональний помічник КМЄС Лідія Дужіч.

 Експерти КМЄС висловили вдячність ДСА України та керівництву пілотних судів за цілковите сприяння в організації обстеження судових будівель у різних регіонах України, різної інстанційності та юрисдикції, а також за можливість працювати з нормативно-правовими документами, що регламентуватимуть діяльність Служби судової охорони.

Під час зустрічі обговорено остаточний звіт оцінки стану безпеки та охорони судів, підготовлений Кісом Таксом. Вказаний звіт буде представлено міжнародним експертам та представникам донорських організацій під час засідання круглого столу з питань судової безпеки.

Кіс Такс констатував, що в Україні, як і в усьому світі, існує потреба  швидкого реагування на сучасні виклики та загрози, зокрема, кримінал та тероризм. За словами експерта КМЄС з судової охорони, представника Ради суддів Нідерландів Україні необхідно модернізувати політику охорони судів, а розпочати цей процес можливо через створення сучасної системи охорони у окремих модельних судах, а надалі поширити цей досвід на всю державу.  

Голова Державної судової адміністрації України наголосив, що попри всі проблеми, які є в судовій системі, питання судової охорони буде вирішено, щоправда за підтримки міжнародних організацій це можна було б зробити ефективніше і швидше. "Ми сподіваємося, що з Вашою допомогою зможемо розробити чіткий, технічний проект організації охорони і відеоспостереження  у судах, який ляже в основу подальшої роботи оснащення судів охоронними системами", - підсумував Зеновій Холоднюк.