flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як вистояв в окупації та відновив роботу Макарівський районний суд Київської області після звільнення

21 червня 2022, 13:48

Активні бойові дії велися біля Макарова Київської області уже з перших днів війни. Селище піддавалося інтенсивним ворожим обстрілам. Однак попри дуже складний час в окупації та під час активних бойових дій, Макарів звільнили українські захисники. Уже 6 травня 2022 року було відновлено підсудність судових справ Макарівського районного суду Київської області. Про те, як суд зміг вистояти та відновити свою роботу після звільнення, розповідає Світлана Голінко, Керівниця апарату Макарівського районного суду.

"Біля Макарова з перших днів велися дуже активні бойові дії. З 25 березня ми уже не вийшли на роботу. Ворог завдав удар по мосту. Наша тероборона уже нікого туди не пускала", - розповідає керівниця апарату Макарівського районного суду Київської області Світлана Голінко. - Однак база у нас була скопійована ще 23 лютого на флеш-носії. Голова суду відразу створив робочий чат для спілкування з колективом. Тому організаційні питання вирішували дистанційно в чаті".

За її словами, ворог почав спочатку обстрілювати окраїни, а потім дуже інтенсивно центр Макарова. Деякі працівники апарату суду, у кого були маленькі діти, одразу виїхали. Однак багато колег залишились в Макарові. Наприклад, головний спеціаліст перебував до останнього в Макарові, поки ворожий снаряд не знищив повністю його будинок. На жаль, російські війська зруйнували чимало житла працівників апарату Макарівського районного суду.

"Було дуже страшно. Що тут казати. Особливо, коли зник зв’язок десь на четвертий день війни. Тому спілкуватись було складно, - говорить Світлана Голінко. - Перші дні, коли був зв’язок, ми намагались передавати дані про пересування ворожих колон по центру міста. Колеги, які знаходились в окупації теж передавали інформацію про кількість техніки, яка пересувалась".

Керівниця апарату згадує, що колеги з територіального управління ДСА у Київській області створили спеціальний телеграм-канал, на який можна було надсилати всю інформацію про побачену військову техніку окупанта. Канал було створено з метою фіксування агресії ворога в Україні, пересування ворожої техніки, а також усі збитки, завдані війною, та інформування про це спільноти, у тому числі, міжнародної.

Через окупацію території Київської області російськими військами, 6 березня 2022 року було змінено територіальну підсудність справ Макарівського районного суду на Радомишльський районний суд Житомирської області.

"Ми постійно хвилювалися за будівлю нашого суду - чи ціла, чи зруйнована. Хвилювалися за наших людей, які проживали у центрі міста. Дві судді довго перебували в Макарові. Ми не могли вийти з ними на зв’язок. Тоді наш голова суду організував їх пошуки, - розповідає Світлана Голінко. - З ТУ ДСА у Київській області постійно запитували, хто виїхав, хто не виїхав. Оскільки проблема відсутності зв’язку давалася взнаки".

Керівниця апарату суду згадує, як головний спеціаліст ходив в лікарню, яка знаходилася біля дороги, де стояли окупанти. Хоча туди було дуже небезпечно ходити, однак там було місце, де можна було зловити зв’язок.

"Велике дякую нашим колегам з теруправління, які робили багато нашої роботи. Наприклад, щодо заробітної плати. Люди, які виїхали, переживали, за що жити, винаймати житло, адже далеко не у всіх було безкоштовне для внутрішньо переміщених осіб" - , зазначила Світлана Голінко.

Коли звільнили Макарів, працівники суду не мали змоги одразу повернутися в суд. Приблизно тиждень тривало розмінування. Мер міста просив зачекати з поверненням. Коли вже з’явилась можливість, то голова суду, керівниця апарату та так ще кілька працівників приїхали оглянути приміщення суду, оцінити обсяг робіт, які потрібно зробити. Тоді голова суду купив плівку, оскільки всі вікна на фасаді були пошкоджені через бомбардування. Закрили вікна та розпочали прибирати всередині будівлі.

Кілька тижнів усували наслідки «русського міра». Було відновлено світлопостачання, доступ до мережі інтернет, оновлено всі необхідні бази даних на сервері.

"Багато страху пережили, ненависті до ворога, - ділиться спогадами  Світлана Голінко. - Однак хочу дуже подякувати нашим працівникам, а також територіальному управлінню ДСА, з яким ми тримали дуже тісний зв’язок. Вони проявляли багато співчуття, а в ці нелегкі часи слова підтримки дуже важливі. Керівниця ТУ Світлана Володимирівна завжди дзвонила та перепитувала, чи потрібна допомога. Це дуже приємно і завжди морально підтримує".

6 травня підсудність судових справ Макарівського районного суду Київської області було відновлено.

"Рада, що зараз у нас тихо і ми можемо приступити до роботи, здійснювати правосуддя. Хоча боязко, але треба працювати, відбудовувати нашу країну, а головне - судити тих покидьків, які наробили так багато біди, принесли стільки горя нашій країні. Я впевнена, що вони понесуть заслужену кару, а Україна вистоїть та буде процвітати", - говорить Світлана Голінко.

11 травня після відновлення роботи суду його відвідали з робочим візитом голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, начальниця ТУ ДСА у Київській області Світлана Шевченко. Під час візиту до суду Голова Бучанської РДА Микола Ляшенко відзначив керівницю апарату суду Світлану Голінко подякою за самовіддану працю.

 

"Cуди в умовах війни"- спецпроєкт Державної судової адміністрації України та Проєкту ЄС "Право-Justice" про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.

Якщо ваш суд хоче долучитися до спецпроекту, просимо заповнити форму: https://bit.ly/3NMaaAL   Експерти Проекту "Право-Justice"  зв’яжуться з вами.