flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуди в умовах війни: непроста історія в окупації, визволення та швидке відновлення роботи Ірпінського міського суду Київської області

28 липня 2022, 15:42

Ірпінський міський суд опинився під ворожими обстрілами з першого тижня повномасштабної загарбницької війни. Далі - відома всьому світу трагічна окупація Ірпіня. Як колектив суду пройшов ці складні часи та зміг відновити роботу, розказує Керівниця апарату Ірпінського міського суду Київської області Тетяна Шолкова. 

 "Почалася війна"  - ці  слова 24 лютого 2022 року почула від рідних з самого ранку. Не хотілося вірити в страшну новину, здавалося це фейк.  Був четвер, робочий день, тому  треба було збиратися на роботу.  Дорога до суду у мене була крізь сльози від побаченого: величезні черги людей біля аптек, банкоматів та магазинів, якась суцільна паніка  була навкруги”, - розповідає керівниця апарату Ірпінського міського суду Київської області Тетяна Шолкова.

Однак попри тривожний ранок, майже всі працівники апарату суду та судді вийшли на свої робочі місця, адже суд повинен працювати, навіть в умовах воєнного стану.

"Звістка про напад на Україну, періодичні звуки вибухів та авіації спонукали до прийняття організаційних рішень в умовах надзвичайного стану, - говорить Тетяна Шолкова. -  Саме тому було терміново зібрано Збори суддів та прийнято рішення обмежити розгляд справ, розглядати лише невідкладні судові справи. Також було встановлено графік чергувань на 24-25 лютого 2022 року та опубліковано цю інформацію на офіційному сайті суду, щоб повідомити громадян. Особові справи та трудові книжки було вирішено роздати працівникам суду".

Бойові дії та порятунок колективу 

25 лютого, у п’ятницю, голова суду був черговим відповідно до графіку. Проте  виїхати з Гостомеля до суду він уже не зміг, оскільки одна з частин дороги до Ірпеня прострілювалася. Існувала реальна загроза життю та здоров’ю працівників апарату суду через вибухи, обстріли, підрив мосту у селищі міського типу Романівка. Тому було вирішено, що на роботу ніхто не виходить.

Працівники Cлужби судової охорони залишилися охороняти приміщення суду. Навіть у  найактивніший період бойових дій у місті, перебуваючи у підвальному приміщенні сусіднього будинку, працівники ССО інформували керівництво суду про стан будівлі суду, коли з’являвся зв'язок. Приміщення суду - це колишній військомат. Тому були побоювання, що будівля може не встояти.

"Так і почалася історія розлуки нашого колективу на довгих тривожних три місяці. Не хотілося покидати місто, здавалося все от-от закінчиться і перемовини голів держав вирішать все мирним шляхом, проте, в Ірпені ставало дедалі «гарячіше». 27 лютого розпочалися активні бойові дії на території міста, від яких серце калатало та холонула кров", - згадує керівниця апарату Ірпінського міського суду Київської області.

 

З Ірпеня змогли виїхали всі судді та працівники апарату суду. Лише одна працівниця весь час перебувала в окупованій Бучі, але, на щастя, у неї все склалося добре.

"Я зі своєю сім’єю більше тижня перебували у підвалі багатоповерхового будинку, без будь-яких умов проживання, пропадав мобільний зв'язок та інтернет. 3 березня була перша спроба виїхати з міста організованою колоною машин, проте дозволу на виїзд не дали. 4 березня, на щастя, вдалося виїхати. Як одна мить промайнули 14 годин у дорозі - і моя сім’я у безпеці", - розповідає Тетяна Шолкова.

Робота суду в умовах війни 

Третього березня голова суду провів збори суддів онлайн. Оскільки на території України було введено воєнний стан 24 лютого, а через активні бойові дії виникла реальна загроза життю, здоров’ю та безпеці відвідувачів, працівників апарату суду, суддів, було вирішено запровадити особливий режим роботи суду. Здійснення судочинства Ірпінським міським судом Київської області тимчасово зупинили. Територіальну підсудність Ірпінського міського суду було змінено на  Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд.

"З березня до травня працівникам апарату суду було оголошено простій. Я та мій заступник працювали дистанційно. Великий уклін всій команді Територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області за вчасно нараховану та виплачену заробітну плату працівникам суду.  Адже багато хто залишився без речей та засобів для існування. Взаємодопомога, підтримка, готовність допомогти у будь-якій ситуації – це все про нашу велику родину – суди Київської області та територіальне управління ДСА України. Керівництвом ТУ ДСА України в Київській області було ініційовано створення спільного телеграм каналу, який працював кожну секунду, будь-яка нештатна ситуація – все вирішувалося оперативно спільними зусиллями, а чого тільки варта моральна підтримка та добре слово прочитане у нашій спільноті”, - ділиться спогадами Тетяна Шовкова.

Українські війська повернули Ірпінь під контроль 28 березня. Далі був період зачисток. Мер Ірпеня не радив містянам повертатися через небезпеку - місто було заміноване, а водо-, електро-, газо- постачання повністю відсутнє.

Відновлення 

29 квітня деякі судді, працівники апарату суду, Служби судової охорони, а також заступник начальника ТУ ДСА України в Київській області Володимир Масовець вперше приїхали до Ірпеня на прибирання суду, приміщення якого вистояло. Однак будівля мала пошкодження: розбиті вікна, різного роду ураження будівлі та техніки від вибухів, мародерство, по факту якого відкрито кримінальне провадження.  

"Окрема подяка Територіальному управлінню за  оперативну допомогу у встановленні вікон,  більшість з яких постраждало, відновленні електроенергії, інтернет зв’язку та поновленні бази даних автоматизованої системи документообігу суду. Це ще більше спонукало якнайшвидше відновити роботу суду", - зазначила Тетяна Шовкова. 

20 травня 2022 року територіальну підсудність судових справ Ірпінському міському суду Київської області було відновлено.

"Державний службовець – не просто посада, це в першу чергу відповідальність  за обрану професію. Тому коли постало питання повернення на робочі місця, майже всі працівники приступили до роботи, не зважаючи на багато особистих проблем, які виникли у кожного після окупації Ірпеня. За це всім велике спасибі, адже лише у згуртованості та спільній роботі наша сила".

23 травня з нагоди відновлення здійснення правосуддя з робочим візитом Ірпінський міський суд відвідали голова ДСА України Олексій Сальніков, народні депутати Сергій Демченко та Максим Дирдін, голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов, радник Голови ДСА України Іван Балаклицький, начальник ТУ ДСА України в Київській області Світлана Шевченко, заступник Голови Служби судової охорони Олександр Баланда, а також заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук та голова Бучанської районної військової адміністрації Микола Ляшенко.

"Я не можу сказати, що працюється зараз так, як раніше. Cкоріше - ні, оскільки існує загроза повторного вторгнення, лунають повітряні тривоги, є багато переживань,  - говорить керівниця апарату Ірпінського суду. - Проте варто брати приклад з нашого міста, яке зі спустошеного, розбитого, але не скореного,  відроджується, повертається до життя і продовжує квітнути, не дивлячись ні на що. Тож віримо у перемогу та продовжуємо здійснювати правосуддя. Все буде Україна!"

"Суди в умовах війни" –  спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України. 

Якщо ваш суд хоче долучитися до спецпроекту, просимо заповнити форму: https://bit.ly/3NMaaAL