flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуди в умовах війни: досвід підготовки Вінницького апеляційного суду та допомога судам з територій бойових дій

03 серпня 2022, 13:32

Як готувалися до війни, а також як працюють зараз суди, які перебувають на  територіях подалі втд бойових дій? Чим можуть допомогти колегам з регіонів, де ситуація є складною? Про це розповідає Наталя Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду.

“На відміну від тих судів, які з перших днів війни, на жаль, потрапили під обстріли та окупацію, ми мали час перелаштуватся. З 2014 року ніхто з колег не був байдужим до питань цивільного захисту. Тому до 24 лютого 2022 року вже було здійснено низку заходів стосовно питань безпеки”, - розповідає Наталя Король, керівниця апарату Вінницького апеляційного суду.

Зокрема, йдеться про заходи забезпечення найпростішого укриття. Приміщення Вінницького апеляційного було збудовано 1957 року. У ньому  частина підвального приміщення, яка могла бути використана для найпростішого укриття. 

“Окрім технічної підготовки, ми вжили заходи, щоб легалізувати наше найпростіше укриття. Провели обстеження за участю представника з питань надзвичайних ситуацій Вінницької міської ради. Воно офіційно зареєстровано. Інформація розміщена на сайті Вінницької міськради”, - розповідає Наталя Король. Приміщення має два виходи. Може вміщувати до 120 осіб. У ньому облаштовані місця для сидіння, санвузли, є централізоване водопостачання, водовідведення, вентиляція, резервне штучне освітлення, засоби зв’язку, аптечки.

За словами Наталі Король, ще до 24 лютого було вжито заходів нормативного забезпечення. “У всіх нас є типовий план забезпечення безперервної діяльності суду, який затверджений ДСА України. На підставі цього плану ми розробили свій. Також є план реагування на надзвичайні ситуації, який був погоджений з представником Вінницької міської ради. На випадок надзвичайної ситуації, війни, дії з евакуації населення, евакуації документів узгоджуються з представниками місцевої ради”. 

Свого часу наказом голови суду були забезпечені заходи з цивільного захисту у Вінницькому апеляційному суді. Таким наказом у суді затвердили положення про евакуаційну комісію, положення про комісію з питань надзвичайних ситуацій. Розроблено і затверджено функціональні обов’язки голів цих комісій, заступників голів, а також дії на випадок надзвичайних ситуацій, воєнних дій щодо усіх об’єктів Вінницького апеляційного суду. 

“Після введення воєнного стану на підставі уже існуючих планів забезпечення роботи суду було розроблено наказ голови суду “Про заходи Вінницького апеляційного суду” на випадок евакуації, - розповідає Наталя Король. - Є домовленість на рівні голів судів, куди ми можемо евакуюватися. Було продумано всі заходи. Це забезпечення безпеки персональних даних, інформації, яка стосується режимно-секретного відділу”.

З алгоритмом дій у Вінницькому апеляційному суді ознайомили всіх суддів та працівників апарату суду. Тому в разі загострення працівники приблизно знають, як діяти. 

Також у суді продумали та ознайомили колектив із заходами щодо збереження інформації на сервері, а також обліком даних, табелюванням працівників, нарахуванням заробітної плати. 

“Що дуже важливо, то це комунікація. З перших днів війни ми почали отримувати повідомлення, які могли поширювати віруси, були загрозою для наших інформаційно-комунікаційних систем, - говорить керівниця апарату Вінницького апеляційного суду. - Ми одразу зв’язалися з нашими колегами з кіберполіції. Вони розповіли, як розпізнавати віруси, рекомендували додатково встановити спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого ми почали перевіряти всі листи. Також ми забезпечили альтернативний канал отримання пошти на випадок, якщо вірусом буде пошкоджена наша система”.

Наталя Король розповідає, що працівники суду зв’язалися з представниками обласної та місцевих прокуратур, отримали їх нові безпекові скриньки, також налагодили комунікацію з відділами ДВС, адвокатами та домовилися про те, що обмін інформацією буде здійснюватися виключно каналами електронної пошти.  

На сьогодні, переважно судові засідання проводяться в режимі відеоконференції. Тому працівники Вінницького апеляційного суду встановили з СІЗО окремий зв’язок. “Ми передали своє обладнання, щоб всі кримінальні справи, які слухаються в режимі відеоконференції, не зазнавали збою, оскільки у нас дуже велика кількість справ”.

Ті заходи, які вжили у Вінницькому апеляційному суді, дозволяють комунікувати з колегами навіть з областей, де склалася критична ситуація, а також дозволяють прихистити працівників, та убезпечити документи судів з інших регіонів. 

“Ми зберігаємо комунікацію з колегами, ділимося шаблонами документів, положень,  затвердження функціональних обов’язків, алгоритмами дій або заходів, - говорить Наталя Король. - Я розумію, що працівникам судів, які знаходяться в критичних ситуаціях, не до розроблення документів. Якщо потрібно, то ми з радістю поділимося, як уже це зробили з деякими колегами. Тому закликаємо звертатися. Головна задача для нас усіх - берегти своє життя та здоров’я, а також працювати для наближення перемоги”. 

 

"Суди в умовах війни" спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.

Якщо ваш суд хоче долучитися до спецпроекту, просимо заповнити форму: https://bit.ly/3NMaaAL