flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди в умовах війни: Електронний суд та досвід налаштування дистанційної роботи Луганського окружного адміністративного суд

03 листопада 2022, 16:23

Луганський окружний адміністративний суд, який знаходився в Сєвєродонецьку,  опинився під щільними обстрілами з першого дня війни. Через бойові дії евакуація була непростою, однак суд зміг налаштувати дистанційну роботу з Дніпра. Як це все вдалось зробити в надзвичайних умовах, розповідає голова Луганського окружного адміністративного суду Смішлива Тетяна.

“Напружена ситуація уже була напередодні повномасштабного наступу. Ми зібралися з колективом 22 лютого та обговорили, як  будемо діяти. Вже тоді складали план, намагалися зробити запас питної води, ліків. Звісно, сподівалися, що не буде повномасштабного вторгнення. Однак 24 лютого мені зателефонував знайомий з прикордонного району і сказав, що у них почалися обстріли. О 7 ранку я була на роботі. І близько 10 уже почалися обстріли Сєверодонецьку”, - розповідає Тетяна Смішлива.

У такій ситуації голова суду прийняла рішення тимчасово призупинити діяльність суду для безпеки працівників та учасників процесу до з’ясування обставин. Адже підвальне приміщення суду не витримало би обстрілів. Окрім того, поряд розміщувався об’єкт військової інфраструктури. Це також посилювало небезпеку ворожих обстрілів. Тому суд був теж в зоні ураження.

Евакуація з Сєвєродонецька під обстрілами

“Я зібрала колектив, ми роздали трудові книжки та особові справи усім працівникам суду. Після цього зібрали найважливіші документи суду та винесли їх з приміщення. Уже на вечір 24 лютого обстріли посилились. Якщо пригадати 2014 рік, то будівля суду у місті Луганську була досить швидко захоплена, однак тоді встигли винести документи, адже не було таких обстрілів”, - пригадує голова Луганського окружного адміністративного суду.

Частина Сєвєродонецька, де розміщувався суд, обстрілювалась щодня, і вже 3 березня там повністю пропало електропостачання. Тому в приміщенні суду стало неможливо проводити засідання з технічної точки зору, навіть не кажучи про безпеку.

“Я сказала працівникам, щоб вони займалися власною евакуацією та безпекою, а сама перебувала весь цей час в Сєвєродонецьку майже до кінця березня. Однак через постійні обстріли, відсутнє освітлення та опалення у місті уже неможливо було знаходитись. Постійно зникав зв’язок. У будинок, де я проживала, було кілька влучань. На той час уже майже всі судді евакуювалися, тому я теж вирішила виїхати в Дніпро, куди уже переїхало більшість суддів та працівників апарату”, - розповідає Тетяна Смішлива.

Голова суду постійно спілкувалася з усіма співробітниками. З першого дня вона створила загальний чат, куди було долучено усіх суддів та працівників апарату суду. В чаті усі робили перекличку, повідомляли, якщо хтось виїхав. Відтак голова суду мала інформацію щодо місця знаходження всіх працівників.

“Територіальне управління Служби судової охорони у Луганській області допомогли, деякі працівники служби ще залишалися в Сєвєродонецьку, - згадує Тетяна Смішлива. - 31 березня ми вивезли сервер на службовому автомобілі, декілька комп’ютерів, ноутбуки, суддівські мантії та документи, які стосувалися основної діяльності суду. На жаль, під час евакуації було поранено співробітника ССО (на щастя, він уже одужав після лікування). Тому вирішили призупинити евакуацію через питання безпеки, оскільки район суду постійно обстрілювався”.

Після переїзду голова суду поспілкувалась з керівником ТУ ДСА України в Дніпропетровській області стосовно того, чи є вільні приміщення, куди можна здійснити евакуацію суду. Вільних приміщень не було. Тоді вона звернулась до голови Дніпропетровського окружного адміністративного суду, який пообіцяв виділити актовий зал для розміщення суду.

“Я все ще сподівалася, що нам вдасться вивезти певні документи, однак цього не вдалося зробити через активні бойові дії, які щодня наближались до міста Сєвєродонецьк. Будинки в місті ворог обстрілював щогодини”, - пригадує Тетяна Смішлива.

Електронний суд та дистанційна робота

“Після того, як ми евакуювалися до Дніпра, я поспілкувалась з Головою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайлом Смоковичем щодо  можливості  використання електронного суду, який у нас уже працював. Ще з 2018 року ми сканували всі матеріали справ і долучали електронні копії до системи “Електронний суд”. Таким чином всі матеріали були доступні в електронному вигляді, хоча і не змогли вивезти паперові примірники. Тому за погодженням з головою КАС ВС ми вирішили розпочати роботу дистанційно.

Працівники Луганського окружного адміністративного суду встановили сервер на базі Дніпропетровського окружного адміністративного суду, і завдяки електронному суду  змогли приймати позовні заяви, електронну пошту, розглядати усі судові справи. Обговоривши все з суддями та працівниками апарату суду, Тетяна Смішлива видала наказ про поновлення роботи суду у дистанційному режимі, і 2 травня суд відновив свою діяльність.

“Ми поінформували усіх учасників процесу про відновлення роботи суду на нашому сайті, - розповідає голова Луганського окружного адміністративного суду. - Певна частина суб’єктів зобов’язана була зареєструвати свої електронні адреси з початку діяльності  системи “Електронний суд” (адвокати, нотаріуси, виконавці, суб’єкти господарювання комунального та державного секторів економіки, всі суб’єкти владних повноважень). Завдяки цьому, ми змогли отримувати позовні заяви, реєструвати їх, розподіляти та починати розгляд справ. Від приватних осіб ми також мали можливість отримувати позовні заяви на електронну пошту за умови наявності кваліфікованого електронного підпису”.

Суд отримав роз’яснення, що справи, матеріали яких мали електронну копію або були створені у електронному вигляді, у випадку втрати паперового примірника не потребують визнання їх втраченими і можуть розглядатися судом.

“Кодекс адміністративного судочинства України передбачає, що якщо особа подає документи у паперовому вигляді, то вони долучаються до справи, однак Кодекс не зобов’язує суд роздруковувати ті документи, які надходять у електронному вигляді. Це майбутнє нашого судочинства, - наголошує Тетяна Смішлива. - Ми повідомляємо своєчасно сторони про рух справи за допомогою електронних засобів. Іноді виникають певні нюанси, які пов’язані з дистанційною роботою, але ми також знаходимо рішення, як вчасно реагувати та комунікувати зі сторонами процесу. Наразі вже вирішено питання щодо проведення відкритих судових засідань, а сторони чи їх представники мають можливість прийняти участь в режимі відеоконференції, у тому числі поза межами суду. Отже правосуддя стало ще ближче до наших громадян та все доступніше”.

Зараз вирішується питання щодо укладання договору оренди для розміщення нашого суду в окремому приміщенні. Це допоможе облаштувати більше робочих місць для працівників. Також вирішується питання з гуртожитком для тих працівників суду, які бажають орендувати житло за місцем знаходження суду.

“Ми активно працюємо уже 4 місяці. Робота допомагає нам триматися”, - говорить голова Луганського окружного адміністративного суду.

"Суди в умовах війни" спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.