flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як попри руйнування Вугледарський міський суд Донецької області прагне відновити модельні напрацювання

22 листопада 2022, 14:21

Приміщення Вугледарського міського суду Донецької області через масивні обстріли ворога було повністю зруйноване. До війни суд впровадив низку кращих практик клієнтоорієнтованого суду - ефективна організація роботи, доступ для маломобільних груп, волонтерський сервіс робили його прикладом для інших. Однак на сьогодні більшість цих досягнень втрачено. Про те, як колектив рятувався під обстрілами, підтримував один одного та сподівається відновити роботу суду, розповідає голова Вугледарського міського суду Донецької області Ольга Луньова.

Співробітники суду ще з 2014 році відчули сповна, що таке бойові дії, адже суд розташований між Мар’їнкою, Волновахою в безпосередньої близькості до зони бойових дій. Тому колективу було дуже важко усвідомити, що все знову повторюється. Проте виявилось, що не лише повторюється, а й стало в рази гірше.   

Ольга Луньова розповідає, що ніхто не очікував настільки сильних руйнувань у Вугледарі. 24 лютого місто зазнало першого ракетного удару, загинули цивільні мешканці. Згодом обстріли посилилися, в місті майже не залишилося вцілілих будівель. Були зруйновані школи, дитячі садочки, житлові будинки. Приміщення суду не стало винятком, адже зазнало кількох масивних ударів.  

“Під час першого попадання в суд, снаряд влучив в другий поверх, зруйнувавши кабінет, коридор та зал судового засідання. Дах та всі вікна в будівлі були пробиті, проте перший поверх ще залишався майже неушкодженим. Саме перший поверх суду був найбільш сучасним завдяки впровадженню проєкту доступності до правосуддя у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні. Загалом до війни на реконструкцію суду донорські організації витратили більше 2 мільйонів гривень, - говорить Ольга Луньова. - Це була взірцева будівля в Україні. Проте її втрата, звісно, не може зрівнятися з загибеллю та травмами людей. На щастя, ніхто з працівників не постраждав, з усіма підтримується контакт, усі вони сподіваються у найближчий час відновити роботу”. Частина колективу перебувала в місті під обстрілами, тривалий час без води, світла та зв’язку. Керівництво суду робило все можливе, щоб тримати контакт з усіма, моніторили, хто ще залишався, допомогали з евакуацією та пошуком нового житла.

Працівники, які все ще залишалися в місті, поверталися в суд кілька разів, намагаючись врятувати те, що вціліло після першого попадання. Вони змогли евакуювати сервери з основною інформацією. 

“Заступник керівника апарату Вікторія Солдатова  та прибиральниця Наталія Тимашева  знесли справи та техніку в укріплені камери для тримання обвинувачених (підсудних), засуджених, які були на першому поверсі, сподіваючись зберегти те, що залишилось, - розповідає Ольга Луньова. - Одного дня вони потрапили під  обстріл та дивом залишилися живі. Наступне ракетне влучення було в перший поверх, суд перетворився у руїни. Навіть дерева навкруги були повалені, а згодом у дворі суду місцеві почали захоронювати загиблих”. 

Складні часи для колективу суду

“Ми втратили будівлю суду, але зараз одним з основних завдань є збереження колективу та допомога співробітникам суду, які втратили свої домівки, - говорить Голова суду. - Наприклад, вдалося отримати грант від American Council, щоб надати гуманітарну допомогу, передати продукти харчування та ліки нашим працівникам та колегам з одного із судів Маріуполя. Деяким працівникам була надана допомога з релокації”.

Керівництво суду намагається знайти ресурси та можливості, щоб  підтримати працівників апарату, які опинилися у скрутній ситуації. У цьому напрямку також активно працює начальник ТУ ДСА України в Донецькій області Сергій Музикант.

“Зараз колектив перебуває в простої, але всі дуже хочуть повернутися до роботи. Кажуть - ми віримо, що все відбудуємо, будемо активно допомагати. Всі хочуть повернутися додому, працювати у своєму суді, в рідному місті. У нас колектив ентузіастів, всі були завжди дуже вмотивовані працювати, впроваджувати ініціативи та покращували організацію роботи, особливо під час пандемії COVID-19. Однак, наразі екстраординарні умови і колективу важко”, - зауважує голова суду. 

Ольга Луньова наголошує, що варто підтримувати співробітників. Адже їм потрібно винаймати житло, починати життя з нуля. 

“Якщо людям зараз не допомогти, то вони поїдуть за кордон, або будуть шукати більш високооплачувану роботу. Тому дуже хочеться зробити все, аби зберегти колектив, і кваліфіковані співробітники з великим досвідом не були змушені змінювати професію”, - зазначає Ольга Луньова.

 

"Суди в умовах війни" спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.