flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові формати роботи та активне волонтерство Сьомого апеляційного адміністративного суду

19 грудня 2022, 16:26

Сьомий апеляційний адміністративний суд, юрисдикція якого охоплює 4 області  (Вінницьку, Хмельницьку, Чернівецьку та Житомирську), розміщений у Вінниці, яка географічно розташовано на відносно безпечній відстані від зони активних бойових дій. Водночас суд готувався до викликів війни, і наразі активно використовує нові формати роботи та бере участь у волонтерському русі. Детальніше у розповіді Інги Гаврилюк, головної спеціалістки відділу забезпечення діяльності Голови суду та його заступника Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Підготовка до роботи в екстраординарних умовах

“Ще у довоєнний період суд вжив усіх необхідних превентивних заходів: було розроблено план дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, облаштоване найпростіше укриття, у якому є усе необхідне для перебування людей”, розповідає Інга Гаврилюк. 

Під час війни Сьомий апеляційний адміністративний суд продовжив свою  роботу у штатному режимі. Керівництво суду видало ряд організаційно-розпорядчих документів, пов’язаних з організацією діяльності. Зокрема, наказами голови суду було внесено зміни у режим роботи, що пов’язано із запровадженням воєнного стану.  

“У перші дні війни, коли була нестабільна та непрогнозована безпекова ситуація, у суді розглянули питання про гнучкий графік роботи”,  говорить головна спеціалістка відділу забезпечення діяльності Голови суду та його заступника. 

Також у перші тижні повномасштабного вторгнення систематично проводились наради із колективом, на яких вирішувались нагальні організаційні питання та визначались пріоритетні задачі. Завдяки злагодженій, дружній та конструктивній комунікації в колективі, ми змогли суттєво оптимізувати діяльність установи та людський ресурс і оперативно реагувати на постійні зміни”.

Керівництво суду розробило заходи щодо евакуації як працівників суду, так і документації. Для розміщення суду визначили резервне приміщення, відповідальних за евакуацію осіб, розроблили план евакуації та ймовірні схеми переміщення, оперативно зібрали необхідну документацію. Окрім того, в суді провели організаційні заходи щодо забезпечення безпечної роботи режимно-секретного органу.

“За перші тижні повномасштабного воєнного вторгнення працівники суду у співпраці із ТУ Служби судової охорони у Вінницькій області подбали про укріплення будівлі суду. Також було налагоджено співпрацю зі співробітниками служби у разі надзвичайних ситуацій, пов’язаних із воєнними діями”, згадує Інга Гаврилюк.

На період дії воєнного стану рекомендувалось оптимізувати візити до суду та надавати перевагу відеоконференцзв’язку. Окрім того, сторони могли ініціювати розгляд справ у порядку письмового провадження, за наявності підстав. Водночас поширеною стала практика зупинення провадження у справах, що пов’язано із мобілізацією учасників справ до лав Збройних Сил України.

“Звичайно, період воєнного стану вніс корективи у діяльність судів.  Зокрема, судді та працівники апарату наразі працюють у звичному режимі, однак у разі оголошення повітряних тривог і загрози ракетного удару переходять в облаштоване у приміщенні суду найпростіше  укриття”, розповідає головна спеціалістка відділу забезпечення діяльності Голови суду та його заступника.  

Працівники суду  розробили відеоінструкцію авторизації у підсистемі ЄСІТС “Електронний суд” за допомогою мобільного застосунку “Дія.Підпис”, щоб забезпечити громадянам реалізацію на судовий захист. Можливості Е-суду дозволяють повноцінно брати участь у судових засіданнях у режимі відеоконференцзв’язку, а також під час перебування за кордоном. 

Війна та активна волонтерська допомога

“Четверо працівників апарату Сьомого апеляційного адміністративного було мобілізовано. Наразі вони виконують свій військовий обов’язок. Окрім того, з перших днів війни працівники суду активно включились в організацію та надання гуманітарної допомоги усім, хто потребує: переселенцям, які проїжджали наше місто або знайшли свій прихисток у Вінниці, територіальній обороні, військовим. Серед гумдопомоги були продукти харчування, медикаменти, обладнання”.  

   

Водночас, за словами Інги Гаврилюк, у межах співпраці з суддями з Нідерландів Сьомий апеляційний адміністративний суд налагоджував співробітництво з міжнародними партнерами для забезпечення військових госпіталів. 

“Також судді Сьомого апеляційного адміністративного суду за рішенням зборів суддів здійснюють щомісячні відрахування 50% своєї суддівської винагороди у фонди Збройних Сил України”.  

 

Активною залишається й інша волонтерська діяльність. Завдяки фінансовій підтримці суддівського корпусу Сьомого апеляційного адміністративного суду двічі організовано допомогу для переселенців, які наразі перебувають у Вінниці. Також у рамках волонтерства суд допомагав одній із військових частин міста з необхідним обмундируванням, а військовим, що перебувають на лікуванні та реабілітації, продуктами харчування. Нещодавно судді 7ААС придбали та передали на передову дрон для OMБр імені князя Констянтина Острозького. Водночас, судді продовжують здійснювати особисті відрахування на потреби армії, переселенців тощо.  

“Таким чином, перебуваючи, так би мовити, у тилу, Сьомий апеляційний адміністративний суд всіляко долучається до наближення нашої спільної перемоги над агресором”, підкреслює Інга Гаврилюк.

"Суди в умовах війни" –  спецпроєкт Проєкту ЄС "Право-Justice" у партнерстві з Державною судовою адміністрацію України про досвід роботи українських судів в умовах повномасштабної війни рф проти України.

Пресслужба 7ААС