flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІІІ щорічний форум "Виконання рішень національних судів в Україні" відбувся у Києві

06 листопада 2020, 15:40

П'ятого листопада у Києві відбувся ІІІ щорічний форум "Виконання рішень національних судів в Україні". Форум було організовано з метою обговорення стану виконання судових рішень у справах "Юрій Іванович Іванов проти України" та "Бурмич та інші проти України", заходів і пріоритетів, що мають бути реалізовані протягом наступного року для виконання вказаних справ Європейського суду з прав людини, а також для проведення більш широкої дискусії щодо усунення проблем невиконання рішень національних судів.

Під час Форуму Державну судову адміністрацію України представляв заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький.

Сергій Чорнуцький вважає, що проблемні питання в частині тривалого невиконання рішень національних судів, пов’язані із відсутністю в Україні єдиного механізму, який надасть можливість здійснювати облік всіх ухвалених судових рішень та виданих по ним виконавчих документів, у випадках передбачених законом, у тому числі ухвалених проти державних органів, підприємств, установ, організацій, формувати суму коштів, що підлягає стягненню, суму вже стягнутих коштів, суму заборгованості боржника тощо.

Також, на думку Сергія Чорнуцького вирішення цих проблемних питань буде можливе лише після впровадження Єдиного державного реєстру виконавчих документів, обов’язок щодо створення якого покладено на ДСА України.

Розробленою ДСА України редакцією проекту Положення про ЄРВДВ вже закладений функціонал, який дозволить здійснювати:

- облік електронних виконавчих документів, надання інформації про стан виконання електронного виконавчого документа, в тому числі і про стан виконання рішень Європейського суду з прав людини, ухвалених проти держави, строки виконання судового рішення, суму коштів, що підлягає стягненню, суму вже стягнутих коштів, суму заборгованості боржника, зокрема, держави;

- вчасне інформування сторін виконавчого провадження та інших зацікавлених органів про терміни, зміну стану виконання електронних виконавчих документів (рішень Європейського суду з прав людини, ухвалених проти держави) та результати їх виконання;

- можливість обчислення розміру всієї непогашеної заборгованості держави за невиконаними рішеннями національних судів;

- формування статистичної звітності за будь-якими показниками (видами судових рішень, станом їх виконання, видами боржників, сумою заборгованості, сумою стягнених коштів тощо).

"Також, на виконання доручення Вищої ради правосуддя, Державна судова адміністрація України розпочала щоквартальний збір оперативної інформації про кількість справ, розглянутих місцевими та апеляційними судами на виконання положень статті 10 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини"",- зазначив Сергій Чорнуцький.

З його слів, запровадження такої опції до дня початку функціонування ЄДРВД дозволить ВРП отримувати оперативні дані про виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах проти України.

Форум "Виконання рішень національних судів в Україні" організований Проєктом Ради Європи "Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини" та Всеукраїнською громадською організацією "Асоціація правників України". У ньому взяли участь представники законодавчої, виконавчої та судової влади України, громадянського суспільства й міжнародних організацій, експерти Ради Європи.

Пресслужба ДСА України