flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України представила свою позицію на першому фаховому обговоренні національної дискусії "Доступ до правосуддя: реалії та перспективи"

24 листопада 2020, 17:38

В Києві відбулося перше фахове обговорення національної дискусії "Доступ до правосуддя: реалії та перспективи". Ініціатором такого обговорення виступила Вища рада правосуддя, а участь в ньому взяли представники органів та установ системи правосуддя, судді, адвокати, міжнародні та національні експерти, науковці, члени провідних громадських організацій та асоціацій, представники виконавчої та законодавчої гілок влади.

Державну судову адміністрацію України під час дискусії представляв заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький.  Він зазначив, що на сьогодні для судової системи, поряд з усіма іншими проблемними питаннями, які обговорюються під час дискусії, є питання фінансового забезпечення.

"На жаль, якщо ми говоримо про проект закону про державний бюджет на наступний рік, то там закладено абсолютно такі ж цифри як і цього року. Тобто, наступного року ми будемо мати ті ж самі проблеми з фінансовим забезпеченням як цього. І якщо кількість суддів буде зростати, а з ними і зростатиме кількість працівників апарату, то проблеми будуть ще більші. Я зараз кажу не про те, що не потрібно збільшувати кількість суддів, а про те, що законодавча і виконавча гілки влади мають забезпечити належне фінансування судової і над цим потрібно працювати об'єднавши зусилля", - наголосив Сергій Чорнуцький.

З його слів, на кінець листопада 2020 року дефіцит фінансування діяльності судів становить пів мільярда гривень, з яких 95.4 мільйона гривень це - фонд оплати праці працівників апарату судів.

На думку заступника Голови ДСА України, питання фінансування судової системи, зокрема в частині фінансування місцевих загальних та апеляційних судів, потрібно вирішувати на рівні  загальноінституційних  питань діяльності судової влади.

"Загалом, позиція ДСА України щодо теми сьогоднішньої  дискусії проста:  ми підтримуємо будь-які законодавчі ініціативи, які  вирішують і розблоковують діяльність ВККС чи будь-якого іншого органу, до повноважень якого буде належати саме добір суддів для того, щоб вирішити ту проблему дефіциту суддівських кадрів, про яку ми сьогодні говоримо.

Не буду повторювати статистику, але скажу, що брак суддів збільшує суддівське навантаження по розгляду справ і, незважаючи на те,  що кількість справ по розгляду порівняно з минулими роками дещо зменшується, але кількість не розглянутих справ і їх залишок за 9-ть місяців поточного року збільшується, що також свідчить про брак суддів і кількість незаповнених вакансій", - підкреслив Сергій Чорнуцький.

Пресслужба ДСА України