flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України повідомила про запуск електронного кабінету судді

18 грудня 2020, 11:40

16 грудня Верховна Рада України підтримала ініціативу ДСА України щодо поетапного запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Це відкриває можливості для якнайшвидшого введення в промислову експлуатацію значної кількості підсистем ЄСІТС, що вже розроблені.

Так з червня 2020 року система Електронний суд працює в режимі дослідної експлуатації практично в усіх судах. За останні місяці введено в дію ряд нових елементів цієї підсистеми, в тому числі Електронний кабінет судді. Впроваджується інструмент обміну даними з корпоративними управлінськими системами банків та великих компаній. Найближчим часом запрацює Електронний кабінет адвоката.

Показала свою ефективність і система участі в судових засіданнях в режимі відеоконференцзв'язку. На сьогоднішній день щотижня проводяться тисячі судових засідань в режимі відеоконференції.

В ситуації, коли і суди, і сторони судового процесу прагнуть до економії витрат, повноцінний запуск вказаних підсистем забезпечить не тільки економію коштів, а і прискорить розгляд судових справ.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, коментуючи ситуацію з "Електронним кабінетом судді" зазначив, що на тижні що минув, відбулось поновлення програмного забезпечення Електронного суду. Відтепер, кожен суддя у власному електронному кабінеті матиме змогу:

- дистанційно переглядати матеріали всіх розподілених на нього справ;

- отримувати повідомлення в електронний кабінет щодо нових документів, які подані по справах судді, або щодо надходження нових розподілених справ.

"Наразі, це лише початковий (базовий) функціонал Електронного кабінету судді. На жаль, наступні заплановані до реалізації функції кабінету (календар судових засідань, можливість дистанційної підготовки проектів судових рішень, надання права доступу до матеріалів помічникам) залишаються поки нереалізованими, через відсутність на це коштів, як в бюджеті поточного року, так і в бюджеті вже прийнятого бюджету на наступний рік", - прокоментував стан справ Сергій Чорнуцький.

Пресслужба ДСА України