flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегати з’їзду заслухали інформацію про діяльність ДСА України

11 березня 2021, 12:08

Делегати XVІІІ чергового з'їзду суддів України заслухали інформацію .Т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Людмили Гізатуліної про діяльність, зокрема, організаційне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади.

Т.в.о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна надала детальну інформацію із зазначених тем, акцентувавши увагу на найбільш чутливих та проблемних питаннях.

«Державна судова адміністрація України у 2020 році в надскладних умовах з колосальним дефіцитом фінансових ресурсів здійснювала організаційне та фінансове забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених Законом України "Про судоустрій і статус суддів", – наголосила Людмила Гізатуліна.

Щодо фінансового забезпечення діяльності судів, а саме відсутність коштів у судах на різні потреби, то Людмила Гізатуліна зазначила, що  у 2020 році його рівень не відповідав потребам забезпечення належного здійснення правосуддя та складав всього 60%.

У 2020 році  91% бюджетних призначень було спрямовано на оплату праці та нарахування на неї (у 2019 році- 80%). На видатки розвитку направлено 226,2 млн грн або лише 1% бюджетних призначень. На оплату комунальних послуг і енергоносіїв спрямовано також лише 1% бюджетних призначень 2020 року.

З її слів збільшення соціальних видатків обумовлено збільшенням розміру суддівської винагороди, що не враховано Міністерством фінансів України при формуванні граничних обсягів видатків на 2020 рік відповідно до підпункту 4 пункту 24 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

«Фонд суддівських винагород у 2020 році становив 6 млрд 351,9 млн грн, що на 42% більше (1 млрд 874,2 млн грн) більше ніж у 2019 році (4 млрд 477,7 млн грн). Середній розмір суддівської винагороди у 2020 році становить 105,6 тис. грн, що на 32,1 тис. грн, або близько 44%, більше ніж у 2019 році. Натомість, середня заробітна плата працівників апаратів порівняно з   2019 роком судів зменшилась на 3 421 гривню або 18,6 %.І це при тому, що впродовж 2020 року для забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів судів були збільшені бюджетні асигнування судів:

- за рахунок нерозподілених коштів для новопризначених суддів, в сумі 1 млрд 629,9 млн грн;

- за рахунок економії у Служби судової охорони, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Національної школи суддів України в сумі 78,2 млн грн;

- за рахунок понадпланових надходжень до спеціального фонду державного бюджету від сплати судового збору – на суму 112,6 млн гривень. У квітні 2020 року до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" внесені зміни та збільшено бюджетні призначення на 1 млрд 077,7 млн гривень. Але, на жаль, це не вирішило питань дефіциту нарахувань на фонд оплати праці та дефіциту видатків споживання на здійснення судочинства» - підсумувала Людмила Гізатуліна.

Т.в.о. Голови ДСА України зазначила, що для врегулювання проблемних питань з фінансуванням судової влади, ДСА України тісно співпрацює з парламентським Комітетом з питань правової політики, Міністерством фінансів України та іншими органами державної влади та суддівського врядування, задля забезпечення фінансової  стабільності і незалежності судової влади.

Також Людмила Гізатуліна детально відповіла на запитання делегатів з’їзду.

З інформацією т.в.о. Голови ДСА України про діяльність ДСА України, зокрема, організаційне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади можна ознайомитись тут

Трансляцію виступу т.в.о. Голови ДСА України можна переглянути на YouTube – каналі РСУ

Пресслужба ДСА України