flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Консультативна місія Європейського Союзу в Україні висловила занепокоєння через низький рівень фінансового забезпечення органів системи правосуддя

16 березня 2021, 14:46

Представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні висловили занепокоєння через низький рівень фінансового забезпечення діяльності органів у системі правосуддя під час робочої зустрічі з т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмилою Гізатуліною 16 березня 2021 року. Зустріч відбулася в режимі відеоконференцзв‘язку.

У зустрічі також взяли участь: Голова Компоненту КМЄС з верховенства права, суддя із Швеції Пітер Стафверфельдт, Голова судово-прокурорського відділу КМЄС Франческо Флоріт, Старший радник з питань судоустрою  КМЄС Гідо Остриш, експерт з питань державних фінансів КМЄС Марина Посмітна, заступник Голови ДСА України Олексій Сальніков, в. о. начальника планово-фінансового управління Інна Гомонова, представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва, прес-служби ДСА України.

 

 

Т. в. о. Голови ДСА України ознайомила учасників зустрічі з основними показниками державного бюджету судової влади на 2020 та 2021 роки. Людмила Гізатуліна відзначила, що дедалі збільшується питома вага в бюджеті соціальних видатків, зокрема, у 2019 році видатки на оплату праці у судах складали 80% усіх бюджетних призначень, тоді як у 2020 – 91%, а у 2021 році вже 94,7%.

Такі бюджетні призначення у 2021 році не забезпечують повною мірою оплату праці працівників апарату судів. «Якщо забезпечити працівникам апарату судів виплати лише окладу, рангу та вислугу років, - то необхідно додати до бюджету поточного року 144 млн гривень, якщо до таких виплат додати ще премію в розмірі хоча б 20%, - то необхідно ще 550 млн гривень при розрахунку на фактичну чисельність працівників», - відзначила т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України. Також Людмила Гізатуліна наголосила, що недостатніми в бюджеті поточного року є кошти на оплату судами комунальних послуг, енергоносіїв та поточні видатки на здійснення судочинства, а видатки розвитку взагалі відсутні.

Під час зустрічі учасники обговорили основні ризики критично низького фінансового забезпечення органів у системі правосуддя, зокрема, відтік досвідчених кадрів апарату судів та неможливість належним чином надсилати повідомлення та копії судових рішень учасникам судового процесу.

Голова Компоненту КМЄС з верховенства права зазначив, що ситуація з фінансовим забезпеченням органів у системі правосуддя потребує негайного вирішення та буде предметом звернення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні до представництва ЄС в Україні з метою подальшого відстоювання гарантованих Конституцією та законами України прав органів судової влади.