flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект ЄС «Право-Justice» готовий підтримувати ДСА України у запровадженні новацій

18 березня 2021, 16:38

Проект ЄС «Підтримка реформ юстиції і правосуддя України (Право-Justice)» готовий і надалі підтримувати Державну судову адміністрацію України в запровадженні новацій у судах, - відзначив керівник проекту Довідас Віткаускас під час робочої зустрічі 18 березня 2021 року із заступником Голови ДСА України Олексієм Сальніковим.

Під час зустрічі обговорено питання, співпраця за якими вже успішно триває останні кілька років, а також подальшу співпрацю в рамках нового етапу реалізації Проекту.

Зокрема, під час зустрічі йшлося про реалізацію Ініціативи «Модельні суди» та здійснені заходи в рамках цієї Ініціативи. Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту Анна Адамська-Галлант зауважила, що Проект ЄС «Право - Justice» розпочав добір судів для участі в новій фазі Ініціативи «Модельні суди» задля подальшого вдосконалення системи організації роботи судів в Україні шляхом імплементації модельних рішень та поширення кращих міжнародних й українських практик. Наразі триває прийом анкет та мотиваційних листів від судів. «Це буде «Майданчик добрих практик», що допоможе поширити кращий європейський та національний досвід у напрямках безпеки, клієнтоорієнтованості та комунікації судів», – сказала міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право-Justice».

Заступник Голови ДСА України під час робочої зустрічі відзначив, що наразі триває адміністративно-територіальна реформа, і окрім належного  фінансування органів правосуддя, ще одним пріоритетом ДСА України є оптимізація мережі судів відповідно до нового територіального устрою. «ДСА України вдячна Проекту ЄС за актуальні та своєчасні напрацювання в питанні мапування судів.  У нинішніх реаліях було б добре застосувати саме цей інтерактивний інструмент для послідовної та раціональної  оптимізації мережі», - наголосив Олексій Сальніков.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

В межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Суди учасники ініціативи "Модельні суди":  Вишгородський районний суд Київської області, Галицький районний суд міста Львова, Ковельський міськрайонний суд Волинської області, Краматорський міський суд Донецької області, Корольовський районний суд міста Житомира, Лозівський міськрайонний суд Харківської області. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.