flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча група з питання забезпечення належного фінансування судової влади в Україні провела чергове засідання

25 березня 2021, 08:43

24 березня 2021 року відбулось чергове засідання робочої групи з питання забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, що діє при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. Під час засідання основним питанням було обговорення перерозподілу фінансових ресурсів між органами та установами судової влади.

Керівник робочої групи народний депутат України Сергій Демченко повідомив про передачу на реєстрацію законопроекту "Про внесення змін до Закону України  "Про Державний бюджет України на 2021 рік", яким передбачено додаткове виділення коштів на потреби органів у системі правосуддя в розмірі  600 млн гривень.

Т. в. о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна поінформувала членів робочої групи, що ДСА України здійснила розрахунки щодо перерозподілу фінансових ресурсів між судами, які будуть передані на погодження до Вищої ради правосуддя.

Підготовлено два варіанти перерозподілу: один з урахуванням  стримуючих виплат в розмірі 20% посадового окладу, другий варіант – у розмірі 50%. "Перерозподіл коштів між судами лише пом’якшує надскладну ситуацію, яка склалась, але не вирішує її. Крім того, навіть за умов здійснення всіх запропонованих перерозподілів коштів та можливе виділення додаткових коштів у розмірі 600 млн гривень, на 2021 рік не вистачатиме 100 млн гривень на виплату заробітної плати працівникам апарату судів із стимулюючими виплатами в розмірі лише 20% посадового окладу", – зауважила Людмила Гізатуліна. 

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус запропонував ДСА України розробити проект порядку здійснення розрахунків перерозподілу фінансових ресурсів та озвучив позицію Вищої ради правосуддя: "Наразі було би доцільно всім працівникам апарату судів України виплачувати заробітну плату з мінімум 50% посадового окладу стимулюючих виплат.  А в цілому, ми вважаємо, що фінансове забезпечення оплати праці працівників апарату судів повинно бути не менше рівня 2020 року. З метою конструктивного вирішення питання та можливістю збільшити фінансування судів в регіонах з критичною ситуацією пропоную здійснювати перерозподіл фінансових ресурсів в декілька етапів", - наголосив Олег Прудивус.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч підтримав рівномірний перерозподіл фінансів на оплату праці між судами України.

На засіданні прийнято рішення підготувати та подати на погодження проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", яким передбачити перерозподіл коштів, виділених Вищому суду з питань інтелектуальної власності, на фінансове забезпечення оплати праці працівників апарату судів.

ДСА України