flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збільшилась кількість судів, в яких запроваджено службу волонтерів

14 квітня 2021, 15:50

14 квітня 2021 року заступник Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков у режимі відеоконференції взяв участь у конференції на тему "Служба волонтерів як необхідна складова надання сервісів для вразливих груп користувачів суду", яка організована Проектом ЄС "Право – Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди".

Олексій Сальніков подякував експертам Проекту ЄС "Право-Justice",  координаційним центрам з надання безоплатної правової допомоги та  волонтерам у судах за плідну співпрацю в питаннях впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих потерпілих та свідків, які є учасниками судового процесу.

"Державна судова адміністрація України усвідомлює важливість питань впровадження в українських судах спеціальних сервісів для вразливих потерпілих та свідків, а також комфортного перебування та безпеки в суді дітей як відвідувачів, так і учасників судового процесу. Часто це прості заходи, що не потребують додаткових коштів, потрібно лише бажання суду щось змінити та допомогти вразливим користувачам суду. Експертами Проекту ЄС "Право-Justice" напрацьовано прості і доступні поради як це зробити, що саме змінити в кожному конкретному суді, як отримати результат. У 2020 році вже реалізовано проект "Служба волонтерів у судах" у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді міста Одеси. Приємно констатувати той факт, що ініціаторами створення нових волонтерських служб у судах є саме підготовлені експертами Проекту ЄС "Право-Justice" у минулому році тренери з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду.  Запровадження волонтерських сервісів у судах забезпечить вразливим відвідувачам почуття безпеки. Бажаю нам всім успішної реалізації волонтерського сервісу в судах", - сказав у вітальному слові Олексій Сальніков.

Під час вітального слова в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов висловив сподівання, що запровадження та якісне функціонування служб волонтерів у судах допоможе підвищити довіру громадян і до суду і до державних інституцій.

"Для нас важливо створити "Майданчик добрих практик", аби українські суди мали змогу ділитись своїм досвідом. Впровадження "Служби волонтерів у судах" – є першою такою практикою", - наголосила головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант.

Під час конференції  міжнародною експерткою Проекту ЄС "Право-Justice" Іріною Урумовою презентовано особливості функціонування служби волонтерів.

Литовський досвід впровадження волонтерського сервісу в судах представила учасникам спеціаліст з питань зв’язків з громадськістю Регіонального суду Каунаса Литовської Республіки Мілда Бучніте.

В.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов представив учасникам заходу презентацію щодо координаційної ролі центрів безоплатної правової допомоги щодо впровадження "Служби волонтерів у судах".

Представники модельних судів розповіли присутнім про власний досвід впровадження волонтерського сервісу в суді та відповіли на питання колег.

Під час конференції відбулась офіційна церемонія підписання меморандумів про співпрацю у Вінницькому міському суді Вінницької області та Хмельницькому міськрайонному суді Хмельницької області, що стало початком впровадження Служби волонтерів у цих судах.

Участь в роботі конференції  взяли представники судів, ДСА України та її територіальних управлінь, Національної школи суддів України, Служби судової охорони, вищих навчальних закладів, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС "Право – Justice".

ДОВІДКОВО:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. В межах Проекту ЄС "Право-Justice" з 2018 року реалізовується Ініціатива "Модельні суди", що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

У модельних судах експертами проекту опрацьовувались питання, зокрема, щодо особливості поводження із особами, які відносяться до "вразливих" категорій (особи, які причетні до торгівлі людьми, зазнали насильства, діти, інші).

Протягом 2020 року в рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди" експертами Проекту ЄС "Право-Justice":

розроблено стандартну операційну процедуру № 3 "Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг", що визначає загальні правила, порядок організації та функціонування Служби підтримки вразливих користувачів судових послуг;

в липні-серпні проведено навчальний курс "Підготовка тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду". Навчання пройшли 36 учасників з різних структур (апарат суду, прокуратура, національна поліція, громадський сектор тощо), які отримали сертифікати про здобуття кваліфікації тренера;

у співпраці із Координаційним центром надання правової допомоги розпочато реалізацію проекту "Служба волонтерів у судах" у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді м.Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду;

розроблено концепцію навчального онлайн-курсу "Служба волонтерів у судах";

розроблено інформаційний буклет "Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні", який окрім базових рекомендацій, містить алгоритм дій у випадку вчинення щодо особи кримінального правопорушення та доступно роз’яснює процедуру отримання статусу потерпілого, куди звертатись за безоплатною правовою допомогою. Проектом ЄС "Право-Justice" виготовлено дві тисячі примірників буклетів та направлено до шести модельних судів для поширення серед відвідувачів суду. Крім того, електронний макет інформаційного буклету поширено серед судів для  розміщення на інформаційних стендах у приміщеннях і веб-сайтах.