flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання цивільного захисту та механізму евакуації судів обговорено на нараді в ДСА України

22 липня 2021, 08:47

21 липня 2021 року під головуванням т. в. о. Голови ДСА України Олексія Сальнікова відбулася робоча нарада з представниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, на якій обговорено питання цивільного захисту та механізму евакуації судів, ДСА України, її територіальних управлінь та інших державних органів у системі правосуддя під час запровадження в державі періоду воєнного та надзвичайного стану.

Учасники наради зосередились на потребі законодавчого врегулювання питань визначення районів евакуації судів та інших органів і установ системи правосуддя під час запровадження в державі правового режиму воєнного стану та у разі потреби проведення евакуації людей.

Як відомо, Законом України «Про правовий режим воєнного стану» врегульовано питання змісту правового режиму воєнного стану, порядку його введення та скасування, правових засад діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантій прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб. Водночас питання щодо діяльності органів і установ системи правосуддя остаточно не врегульовано, а  стаття 26 згаданого Закону передбачає лише  «у разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів».

 

За результатами наради досягнуто домовленості звернутись до Комітету Верховної Ради України з пропозиціями щодо доопрацювання законопроекту № 5608 від 03.06.2021 під час підготовки його до другого читання у частині визначення повноважень інших державних органів, у тому числі органів судової влади, у сфері цивільного захисту.