flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Чорнуцький: «Навіть в умовах пандемії нам вдалося забезпечити швидкий доступ громадян до правосуддя»

29 вересня 2021, 14:02

29 вересня 2021 року у Києві в рамках другого етапу Нової фази Ініціативи «Модельні суди» Проєкту ЄС "Право-Justice" у співпраці із Програмою USAID «Нове правосуддя» відбулася конференція «Діяльність суду під час пандемії: кращі міжнародні та українські практики. Засвоєні уроки», яка проходила в режимі онлайн на платформі ZOOM. Представники українських судів, органів судової влади, міжнародні та національні експерти ознайомилися із досвідом функціонування судових систем США, Польщі, Литви в умовах складних карантинних обмежень, а також обговорили рішення, впроваджені в українських судах задля стабільного функціонування системи правосуддя в Україні.

«На початку минулого року ми були фактично беззбройні, оскільки не було ні належного фінансового забезпечення судів, ні засобів індивідуального захисту та дезінфекції, ні технічних потужностей для забезпечення безперебійного відеоконференцзв’язку, тому нам дуже швидко довелось долати всі ці нові для нас виклики», - поінформував учасників конференції заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький. Розповідаючи детальніше про досвід Державної судової адміністрації України, він також зазначив, що найперше з чим довелось мати справу, це вирішення питання щодо можливості дистанційного проведення судових засідань та широкого використання систем відеоконференцзв’язку.

«Перше питання це, звісно, технічне, оскільки та система відеоконференцзв’язку, яка діяла в судах на момент початку пандемії, давала змогу проводити судове засідання «умовно» дистанційно, оскільки можливість його проведення була лише в межах суду. Тобто, стороні у справі в будь-якому випадку все одно доводилось приходити до приміщення суду. Ми мали вирішити цю технічну проблему, розробити програмне забезпечення, яке б давало змогу учасникам судової справи брати участь в засіданні і поза межами суду», - сказав Сергій Чорнуцький. Інше питання, за його словами, це правове. Оскільки тоді законодавство передбачало можливість участі сторони лише з приміщення суду.

«І тут дуже оперативно прореагував український парламент - були внесені зміни до процесуальних кодексів, щоправда тільки до господарського, цивільного та адміністративного. Це дозволило юридично, на період карантину, проводити судові засідання з віддаленою участю сторін. І тоді ж одразу включилась перша проблема – технічно це забезпечили. Це було питання ДСА. Коштів на доопрацювання не було, але стало в нагоді те, що ми знайшли програмне забезпечення, яке було закріплене за одним з державних підприємств ДСА. Проте, воно було ще не доопрацьовано, не використовувалось раніше і нам довелось силами персоналу держпідприємств в досить короткі терміни його доопрацювати, розробити порядок участі в судових засіданнях. Це дало змогу судам використовувати наше програмне забезпечення та забезпечувати дистанційний розгляд справ», - поділився досвідом Сергій Чорнуцький. Він додав, що наступні питання, які постали гостро, це питання ідентифікації сторін, які беруть участь в засіданні з дому, наприклад. Вони також були відпрацьовані.

«На сьогодні ми вже маємо систему, яка дозволяє ідентифікувати учасників процесу за допомогою електронного підпису і станом на сьогодні такої проблеми вже немає», - зазначив заступник Голови ДСА України. Сергій Чорнуцький розповів й про інші здобутки спеціалістів ДСА. Зокрема, про можливість дистанційної подачі документів до суду та ознайомлення з документами по справі.

«На той час такий інструмент ніби то був в рамках підсистеми «Електронний суд», яка функціонувала з 2018 року, але постало питання в тому, що процесуальні кодекси не визначали можливості подачі документів до суду в електронному вигляді. І це, незважаючи на те, що були затверджені рекомендації Ради суддів щодо використання підсистеми «Електронний суд» в тестовому режимі. Частина суддів та судів трактували кодекси таким чином, що тільки в паперовому вигляді документи мали подаватись до суду», - поділився спогадами Сергій Чорнуцький. Він висловив окрему вдячність Раді суддів України, яка оперативно зібралась для вирішення цього питання і на засіданні прийняла рішення, яким рекомендувала всім судам та суддям надати можливість прийому документів всіма можливими електронними засобами: через підсистему «Електронний суд», шляхом направлення на електрону пошту і навіть окремі документи дозволялось надсилати факсом. «Саме це значно підвищило відсоток судів, які почали приймати документи в електронному форматі без приходу до суду», - наголосив Сергій Чорнуцький.


Він пояснив, що підсистема «Електронний суд» давала можливість всім учасникам справи ознайомлюватись з матеріалами справи дистанційно. Проте зазначив, що виявилися великі проблеми з кадрами та фінансами щодо здійснення сканування документів. При цьому, більшість судів за заявою сторін задовольняла потребу таких користувачів і сканували матеріали. Таким чином, сторони мали змогу не відвідуючи суд, ознайомлюватись з матеріалами справи. «Це два основних інструменти, які ми впровадили. Це зняло всі гострі питання та забезпечило виконання карантинних умов з уникненням прямого контакту та забезпечення швидкого доступу громадян до правосуддя», - відзначив Сергій Чорнуцький.

Пресслужба ДСА України