flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Корпоративна культура та етика спілкування: від слів до дій"

26 листопада 2021, 15:44

"Корпоративна культура формується завдяки поведінці, взаємодії та спілкуванню, переконанням та цінностям, яких дотримуються ті люди, що працюють у ній. Дуже добре для колективу, коли у ньому панує атмосфера взаємоповаги, доброзичливості та довіри, бо, як свідчать соціологи, в ображеної людини продуктивність праці знижується", - відзначив т. в. о.  Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков 26 листопада 2021 року, відкриваючи конференцію "Корпоративна культура та етика спілкування: від слів до дій".

"Важлива роль у створенні нормальної робочої обстановки належить керівникові колективу. Досвідчений керівник уміє створити відповідний мікроклімат, потрібний тон спілкування. Проте створювати спокійну доброзичливу атмосферу має не лише керівник, а й увесь колектив, в якому всі розмовляють спокійно, коректно, ввічливо, неголосно", - сказав Олексій Сальніков.

Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice", у вітальному слові наголосила, що такі заходи є дуже важливими для  формування та розвитку корпоративної культури в судах, а ключовою складовою ефективної роботи колективу є  саме "командний дух". "Мені приємно, що перебуваючи в українських судах  з робочими зустрічами я часто відчувала, що там присутній "дух команди". Закликаю всіх учасників конференції до активного спілкування та обміну досвідом", - додала Анна Адамська-Галлант.

Складові сильної корпоративної культури та її функції, видимі та невидимі аспекти, важливість внутрішньої комунікації як частини корпоративної культури, - все це стало предметом обговорення учасниками  конференції.

Досвідом формування корпоративної культури, налагодження комунікацій  поділились ексголова районного суду Катовіце-Захiд, лауреат нагороди "Громадський суддя-2015", міжнародний експерт Проєкту ЄС "Право-Justice" Ярослав Гвіздак,  міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice" Реда Мольєне, представники Одеського окружного адміністративного суду,  Восьмого апеляційного адміністративного суду, Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, фахівці інших судів.

 

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В шести модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

З березня по грудень  2021 року Проект реалізовує Нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів. У березні Проектом оголошено конкурс на добір 50 судів, але зважаючи на велику кількість судів, які виявили бажання долучитись  до Ініціативи  прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 року в Україні 75 модельних судів (6 – які визначенні модельними у 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи). Крім того, до нової фази  Ініціативи учасником долучилась Національна школа суддів України.