flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено напрями співпраці ДСА України з ПРООН у 2022 році

10 грудня 2021, 08:48

9 грудня 2021 року т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков провів робочу зустріч з керівницею компоненту з громадської безпеки та соціальної згуртованості Програми ООН із відновлення та розбудови миру Федерікою Діспенца, під час якої обговорено майбутні напрями співпраці у 2022 році.

Федеріка Діспенца повідомила, що Програма ООН із відновлення та розбудови миру і у 2022 році планує й надалі співпрацювати з ДСА України в питаннях забезпечення доступу до правосуддя в умовах збройного конфлікту, що триває на сході України.

Олексій Сальніков подякував представникам ПРООН із відновлення та розбудови миру за плідну співпрацю з питань покращення доступу до правосуддя в Донецькій та Луганській областях та означив можливі напрями співпраці з  ПРООН у 2022 році. Т. в. о. Голови ДСА України зауважив, що надалі необхідно з урахуванням досвіду держав, що зазнали агресії, утворити чіткий та зрозумілий порядок дій для людей, які будуть змушені переселятися на безпечні території, та зберегти для громадян доступність до правосуддя.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький подякував за результативну спільну роботу з цифровізації правосуддя та запропонував  інші електронні напрямки співпраці з поліпшення доступності правосуддя. Зокрема, доопрацювання мобільного застосунку "єСуд" новими функціональними сервісами та  спрощення використання мобільного застосунку для залучення більшої кількості користувачів старшого віку.

У ході зустрічі спеціаліст з питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми ООН із відновлення та розбудови миру Іван Гончарук коротко представив результати пілотного проекту з оцифровки судових архівів та можливості  подальшого його впровадження в судах.

Також у робочій зустрічі взяли участь: заступниця начальника управління-начальниця відділу по роботі з кадрами судів управління з питань персоналу Яна Машарова, заступниця начальника управління-начальниця відділу судової статистики, діловодства та архіву суду управління інформатизації та судової статистики Антоніна Поліщук, працівниці управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

 

Довідково:

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програма ООН із відновлення та розбудови миру забезпечує пріоритетні потреби на сході України ще з початку збройного конфлікту навесні 2014 року. Програма спрямована на зміцнення громадської безпеки та соціальної згуртованості, підтримку відбудови економіки постраждалих від конфлікту громад і реалізацію реформ децентралізації влади та охорони здоров'я на підконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

Загальний бюджет на 2019 – 2022 роки складає понад 80 мільйонів доларів США.

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру складається з трьох компонентів: компонент I: Економічне відновлення та розвиток інфраструктури; компонент II: Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади; компонент III: Громадська безпека та соціальна згуртованість.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру працює у 6 областях: Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській; Програма з верховенства права працює у Житомирській області.