flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди обмінювались досвідом з питань лідерства та управління змінами

10 грудня 2021, 16:48

"Суди, як і будь-які установи та організації, знаходяться в безперервному процесі змін. Тому керівник апарату суду повинен володіти системними знаннями і вміннями щодо управління змінами, знати прийоми подолання конфліктів у процесі змін, володіти методами стимулювання персоналу щодо впровадження змін. У наших судах керівники апаратів, які є справжніми лідерами своїх команд. Вони ініціативні, мають практичний досвід управління змінами та впровадження нових практик в організацію роботи суду. Впевнений, що отримані сьогодні нові знання та досвід дозволять вам створити нові підходи управління змінами та формування ефективної команди апарату суду", - сказав т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков під час відкриття конференції "Лідерство vs управління змінами: практичні кейси для трансформації команди суду".

Конференція  відбулася 10 грудня 2021 року в режимі відеоконференції та організована Проектом ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди".

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, відкриваючи конференцію  відзначив, що в умовах сьогодення, надзвичайно важливо яким чином лідери судів працюють з колективом. Адже коли в працівників судів низька оплата праці, то керівнику необхідно докладати чимало зусиль, аби мотивувати колектив.

Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice", у вітальному слові сказала:  "Важливим результатом  реалізації нової фази Ініціативи "Модельні суди" є те, що серед спікерів цієї конференції лише один міжнародний експерт та десять українських експертів. Це представники судів, які готові ділитись своїм досвідом впровадження різноманітних ініціатив.  Лише рік назад на подібних заходах спікерами були виключно міжнародні експерти. Закликаю всіх учасників конференції до активного спілкування та обміну досвідом", - наголосила Анна Адамська-Галлант.

Під час конференції міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice" Реда Мольєне виступила з презентацією "Драйвер розвитку та змін в судах: Лідер vs Адміністратор".

Своїм практичним досвідом з питань лідерства та управління змінами на конференції поділились представники Вищого антикорупційного суду, Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Восьмого апеляційного адміністративного суду, Господарського суду Сумської області, Одеського окружного адміністративного суду, Ленінського районного суду м. Харкова, Сьомого апеляційного адміністративного суду, Іванківського районного суду Київської області, Вишгородського районного суду Київської області, Вінницького навчального центру Національної школи суддів України.

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

У межах Проекту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В шести модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Планується, що вдалий досвід модельних судів буде поширений на всі українські суди.

З березня по грудень  2021 року Проект реалізовує Нову фазу Ініціативи "Модельні суди", яка покликана об’єднати кращий міжнародний та український досвід, а також стати майданчиком для обміну добрими практиками, спрямованими на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів. У березні Проектом оголошено конкурс на добір 50 судів, але зважаючи на велику кількість судів, які виявили бажання долучитись до Ініціативи  прийнято рішення про збільшення кількості учасників нової фази Ініціативи "Модельні суди" до 70. Станом на 24 березня 2021 року в Україні 75 модельних судів (6 – які визначенні модельними у 2018 році, 69 – нова фаза Ініціативи). Крім того, до нової фази Ініціативи учасником долучилась Національна школа суддів України.