flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Демченко: "Наше завдання – оптимально використовувати фінансові ресурси і забезпечити діяльність судів, які знаходяться на контрольованій Україною території"

28 квітня 2022, 06:00

Засідання робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики відбулося 25 квітня 2022 року.

Відкриваючи засідання, голова робочої групи народний депутат України Сергій Демченко, зазначив, що у зв’язку із збройною агресією російської держави проти України всі сектори національної економіки і судова влада зазнали суттєвих коригувань. 

"Всі ви знаєте, що з початком війни відбулося скорочення видатків, які було закладено для фінансування судової влади. Всі ці кошти були перенаправлені на потреби Збройних Сил України і ми розуміємо необхідність такого перерозподілу. Тому зараз наше головне завдання – оптимально використовувати наявні фінансові ресурси і забезпечити діяльність судів, які знаходяться на контрольованій Україною території", - сказав Сергій Демченко.

Учасників наради з поточною ситуацією у фінансуванні судів ознайомив Голова ДСА України Олексій Сальніков, який звернув увагу присутніх на суттєве зменшення надходжень від судового збору, що відбулося в березні поточного року, та вказав на необхідність оптимізації фінансів, розпорядником яких є Державна судова адміністрація України.

Середньоденні надходження від сплати судового збору були заплановані на цей рік у сумі 11,4 млн гривень. У період з 24 лютого по 14 квітня фактичні надходження від сплати судового збору складали 1,3 млн гривень. За березень 2022 року судова влада втратила 194,2 млн гривень. Станом на 21 квітня середньоденні надходження додатково збільшились до 3 млн гривень.

Загалом, під час наради було розглянуто чотири основних питання, що безпосередньо стосуються організації роботи та фінансування судів в умовах війни, а саме: про поточну ситуацію з формами роботи працівників судів у різних регіонах, кількістю працівників, які знаходяться в простої та відпустках; про плани оптимізації діяльності органів судової влади, спрямованої на скорочення рівня бюджетних видатків на такі органи; про взаємодію з міжнародними донорами та про публічне висвітлення добровільних відрахувань суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України. 

Відповідно, у підсумку засідання надано доручення ДСА України у найстисліші терміни до наступного засідання робочої групи, підготувати розгорнуту і вичерпну інформацію про штат органів судової влади: скільки працівників працюють у штатному режимі, скільки у відпустці (оплачуваній та неоплачуваній), скільки на дистанційній роботі, скільки в простої, а також надати звіт про відрахування в абсолютному та відсотковому показниках від фонду суддівської винагороди на потреби збройних Сил України.

 

Пресслужба ДСА України