flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники судів обмінялись практичним досвідом організації роботи суду в умовах війни

29 квітня 2022, 14:09

"На жаль, така тема для України сьогодні сприймається вже не як теорія, а виключно з практичних міркувань та позицій отриманого досвіду. У той же час, незважаючи на наш восьмирічний досвід життя в умовах збройного конфлікту та вжиття низки заходів, останні два місяці принесли для всіх нас багато нових тяжких та масштабних викликів, що потребують негайних дій та прийняття рішень. Саме тому для всіх нас надзвичайно цінним є  практичний досвід учасників сьогоднішньої конференції", - відзначив т. в. о.  заступника Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура 29 квітня 2022 року під час вітального слова на конференції "Суди в умовах війни".

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, відкриваючи конференцію  подякував представникам Проекту ЄС "Право-Justice" за організацію заходу на таку актуальну тему та відзначив, що в умовах сьогодення, є необхідність переглянути цілий ряд процесів в організації роботи суду, з урахуванням умов воєнного стану.

Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice", у вітальному слові наголосила, що Проект ЄС "Право-Justice" завжди допомагав Україні в питаннях реалізації судової реформи. "Щоб зрозуміти, яка саме допомога потрібна судам сьогодні, нам дуже важливо почути ваш практичний досвід організації роботи суду в умовах війни.  Адже справжня держава потребує судочинства. Нам треба разом рухатись вперед. Закликаю всіх учасників конференції до активного спілкування та обміну досвідом", - додала Анна Адамська-Галлант.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернувся заступник Голови  Служби судової охорони Олександр Максимішин.

З презентацією на тему організаційного та матеріального забезпечення діяльності судів під час воєнного стану виступив перед учасниками конференції  т. в. о.  заступника Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

"Наразі перед ДСА України стоїть ряд першочергових завдань з питань відновлення роботи зруйнованих та пошкоджених приміщень судів, організаційно-матеріального забезпечення  діяльності судів в умовах наближення до тимчасово окупованих територій нашої країни. Адже багато судів розміщені та функціонують у зоні проведення активних бойових дій або неподалік. Головне завдання для нас - аби не відбулось обмеження доступу громадян до правосуддя через руйнацію судів", - сказав Максим Пампура.

Пан Максим зупинився і на викликах, які із-за воєнного стану отримала і   ДСА України, і вся судова система. Зокрема, це значне  зменшення надходжень до спеціального фонду держбюджету від сплати судового збору, що негативно впливає на матеріально-технічне забезпечення органів правосуддя. При тому, що планові надходження на березень поточного року становлять 250 млн грн,  фактичні надходження склали лише 57,2 млн грн. Тобто лише за березень 2022 року судова влада недоотримала 194,2 млн грн.

Про роботу судів Київської області під час воєнного стану, судів, що опинились в окупації та процесу їх відновлення, інструменти внутрішньої комунікації, розповіла начальниця Територіального управління ДСА України в Київській області Світлана Шевченко. 21 квітня відновлено роботу Іванківського районного суду Київської області, найближчим часом заплановано відкриття Макарівського районного суду та Ірпінського міського суду Київської області. "Суди Київщини з перших днів повномасштабного вторгнення росії продемонстрували неабияку єдність. Час показав, що разом ми – велика сила", - сказала Світлана Шевченко.

Закінчила свій виступ пані Світлана щемливим віршем "І буде мир…", який 17.03.2022 р. написала вчителька Лютізької школи Олена Іванівна  Ігнатьєва про окуповану Київщину:

І буде мир...

 І вишні зацвітуть

У рідному моєму краї.

Лелеки добру звістку принесуть:

"Кінець війні, ми ворога здолали!".

І на світанку вмиється Земля

Ранковою холодною росою.

І буде чути пісню солов'я,

А не ревіння літаків над головою.

Підніме очі закривавлений Ірпінь,

Йому плече підставить сива Буча.

А Бородянка і Гостомель-побратим

Порушать тишу стогоном болючим.

Демидів враз прокинеться від сну,

Від болю ран ворожих окупантів.

На повні груди крикне: "Я живу!!!

Я витримав оцих потвор-мутантів".

Козаровичі, пошматовані вогнем,

Потоптані, знесилені і босі.

Тавровані ординським тим мечем

Піднімуть хвилю в морі стоголоссям.

І Димер, Катюжанка, і Синяк

Сплюндровані поганською рукою ката

Без сліз, бо їх давно уже нема

З колін устануть, бо прийшла розплата.

Почує це Іванків - сивий дід.

Вони його живого розпинали,

Він навіть не стогнав, він гордо переніс.

Його тортури дикі не зламали.

Чоло насупить древній наш Лютіж

Поранений, обстріляний, побитий.

Тримав він оборону, як справжній захисник,

Сміливістю своїх людей прикритий.

А Вишгород, наш славний волонтер!

І день, і ніч збирає поміч всім нужденним.

Ви очі бачили, отих святих людей,

У них вогонь добра горить священний.

Засяє сонцем Вишгородський край.

Підніметься з руїн моя країна,

Бо мужності такої світ не знав.

По силі духу ти одна така єдина.

Повернемось до мирного життя,

Запахнуть чорнобривці й рута-м'ята.

І мама заспіває "Котика-котка",

І принесе "від зайчика" гостинця тато.

Своїм практичним досвідом з питань управління судами в умовах війни на конференції поділились представники Територіального управління ДСА України в Київській області, Територіального управління ССО в Харківській області, Вінницького апеляційного суду, Харківського апеляційного суду, Іванківського районного суду Київської області, Макарівського районного суду Київської області.

Представники судів розповіли про життя в окупації, як був організований процес відновлення роботи після деокупації. Представники тих судів, що не були в окупації поділились своїми практичними порадами з підготовки до роботи суду в умовах війни.

Але для всіх в пріоритеті було і є - саме життя та здоров’я членів колективу. Адже майже ніхто не покинув свої населені пункти. Надважливо було налагодити якісну внутрішню комунікацію. Багато працівників судів, зокрема на Київщині, залишились без житла, оскільки воно зруйноване або пошкоджене російськими окупантами.

Під час конференції суддя з Хорватії Маріян Мітанга поділився міжнародним досвідом здійснення правосуддя в умовах війни .

Довідково:

Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.