flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА Олексій Сальніков: "Судова система України потребуватиме чергового перезавантаження, а робота судів в умовах війни стане маркером"

10 травня 2022, 18:00

Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков в інтерв’ю SUD.UA розповів про те, чи слід чекати скорочення видатків, яка середня зарплата працівника апарату, чи працюють належним чином Електронний суд та телефони у судах.

В Україні триває війна. Разом з тим, суди на неокупованих територіях працюють, як і бізнес, і люди, які очікують на вирішення своїх судових спорів. Не зупиняється і робота адвокатури, яка зацікавлена у тому, щоб швидко дізнаватися про стан розгляду справ своїх клієнтів. Проте захист останнім часом нарікає на роботу Електронного суду, відсутність доступу до Реєстру судових рішень та суто технічні питання, на кшталт відімкнених у судах телефонів.

Раніше голова Верховного Суду Всеволод Князєв охарактеризував Електронний суд в Україні, як такий, що «перебуває на зародковій стадії». «Упродовж чотирьох останніх років електронний суд так і не був створений. У результаті, ми опинилися в ситуації, коли і фізично неможливо добратися до суду, і електронного суду, по суті, немає», - зауважив він.

Зі свого боку, виникають і питання, хто зможе забезпечувати організаційно роботу судів, адже значне скорочення видатків на судову владу вдарить особливо боляче по зарплатах працівників апаратів судів, деякі з яких і так отримували на руки «мінімалку».

На ці та інші питання "Судово-юридичній газетів ексклюзивному інтерв’ю відповів голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

За повідомленням ВРП, 19 квітня на нараді за Вашою участю обговорювалася можливість здійснення оптимізації використання ресурсів судової системи. Про що саме йде мова та яких програм торкнеться дана оптимізація (скорочення видатків)?

Всі розуміють, що умови для виконання поставлених перед судовою системою завдань змінились. Кожного дня виникають питання, з якими раніше нам не доводилось стикатись. Наради, що проводяться за участю керівників органів судової системи, дають можливість обговорити, скоординувати та узгодити шляхи вирішення питань в умовах воєнного стану, напрацювати спільну позицію.

На сьогодні гостро стоїть питання забезпечення фінансування судової системи, тому воно теж було предметом обговорення на нараді.

Скорочення фінансового забезпечення, звісно, потребує оптимізації видатків. Але оптимізація це не тільки процес, а ще й, перш за все, аналіз. Державна судова адміністрація разом зі Службою судової охорони, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Національною школою суддів України, територіальними управліннями ДСА України проводить аналіз і шукає механізми оптимального використання ресурсів.

Стосовно ресурсів, особливо фінансових, знаю, що ми будемо про них говорити, тому скажу вам наперед, та ситуація, яка зараз склалася в судовій владі України, могла б бути набагато гіршою, якби не зкоординована і не злагоджена робота всіх гілок влади на забезпечення правосуддя.

Сьогодні, і ви це знаєте, всі суди на неокупованих територіях працюють у штатному режимі. Ми відновлюємо роботу судів на територіях, які звільнені від окупації росії і будемо робити все, щоб права і свободи людей були захищені. 

Чи буде зменшено фінансування на суди першої та апеляційної інстанції у зв’язку з рішенням КМУ скоротити видатки та на які саме суди? Чи було рішеннями ДСА внесено зміни у відповідні кошториси на установи судової гілки влади?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.03.2022 № 245 ДСА України на 2022 рік зменшені бюджетні призначення, а саме видатки розвитку на 541,6 млн гривень. На сьогодні видатки розвитку для судів не передбачені взагалі.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 401 для ДСА України на 2022 рік бюджетні призначення зменшені ще на 10 %, що становить 1 млрд 574 млн грн, з яких на:

  • оплату праці – 1 млрд 418,4 млн грн;
  • нарахування на заробітну плату – 65,3 млн грн;
  • поточні видатки – 74,8 млн грн;
  • оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 15,5 млн гривень.

Зменшення бюджетних асигнувань всіх місцевих та апеляційних судів, Державної судової адміністрації України, її територіальних управлінь, Служби судової охорони, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Національної школи суддів України проведено за єдиним принципом пропорційно до затверджених кошторисів. Стосовно державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України, зазначу, що у 2022 році вони не є отримувачами бюджетних коштів, а отримують кошти лише згідно з укладеними договорами.

При цьому, у зв’язку з військовою агресією російської федерації значно зменшились надходження до спеціального фонду державного бюджету.

Які суди наразі не ухвалили рішення про передачу частини суддівської винагороди на користь оборони України?

Підтримуючи ініціативу голови Верховного Суду Всеволода Князєва та голови Ради суддів України Богдана Моніча, всі судді та працівники апаратів Верховного Суду, апеляційних, місцевих судів, працівники ДСА України та територіальних управлінь продовжують робити свої добровільні внески шляхом перерахування частини суддівської винагороди та заробітної плати на потреби Збройних Сил України

За підрахунками перерахованих коштів працівниками судової системи на підтримку Збройних Сил України та інші витрати на протидію агресії РФ за березень – квітень цього року українське військо додатково отримало понад 197 мільйонів гривень.

Окрім вказаної суми, яка підтверджується офіційно, судді, працівники апаратів судів та ДСА України долучаються й до іншої діяльності задля підтримки ЗСУ: допомагають біженцям, волонтерам, закуповують індивідуальні аптечки, жертвують на благодійні фонди й підтримують Сили територіальної оборони.

Якою є наразі середня заробітна плата працівників апаратів судів у розрізі відповідних посад (начальник канцелярії, секретар судового засідання, працівник архіву тощо)? Чи звертаються працівники судів до ДСА стосовно низьких зарплат?

На сьогодні заробітна плата начальника відділу канцелярії в місцевому суді складає 10,6 тис. грн, в апеляційному – 12,5 тис. грн; секретаря судового засідання   в апеляційному суді – 7,2 тис. грн; працівника архіву місцевого суду 6,5 тис. гривень.

На адресу Державної судової адміністрації України надходять звернення щодо розміру заробітної плати працівників апаратів судів, який не забезпечує належний рівень життя, суперечить вимогам часу і не відповідає рівню покладених на них обов’язків і відповідальності. Через низькі заробітні плати йде відтік кадрів з апарату суду.

Зазначена проблема постійно висвітлюється ДСА у зверненнях до всіх вищих органів виконавчої та законодавчої влади.

Разом з тим, якщо говорити про рівень зарплати працівників апарату судів по усіх групах оплати праці на початок року і станом на кінець квітня, то зрозуміло, що ми спостерігаємо зменшення її розміру. І цьому є об’єктивне пояснення – у нас в країні повномасштабна війна з агресором! Левова частка грошей скеровується державою на підтримку і забезпечення Збройних Сил України – це зараз найголовніше.

_____________________________________

Чи дійсно зараз у деяких судах відключено стаціонарні телефони через несплату за відповідні послуги? Як у такому разі учасник процесу, що перебуває в іншому регіоні, може дізнатися про стан розгляду своєї справи?

Насправді такі випадки мені невідомі. Всі стаціонарні телефони в судах працюють.

У випадку, якщо така ситуація виникне через недостатнє фінансове забезпечення, ми будемо невідкладно це питання вирішувати.

Для учасників судового процесу альтернативним і, на мій погляд, дуже зручним і комфортним варіантом, за допомогою якого можна дізнатись про стан розгляду справ у суді, є Електронний суд.

Для цього – необхідно лише зареєструватись в Електронному кабінеті. Тож, хто ще не зареєструвався – можна це безперешкодно сьогодні зробити.

Хоча, я Вам скажу, що непрацюючий телефон, - це найменша проблема, що може виникнути в наших судах під час війни. Ми зараз стоїмо перед значно більшими і складнішими викликами.

Судова система України потребуватиме чергового перезавантаження, а робота судів в умовах війни стане маркером, за яким визначатиметься наша здатність організовуватися на забезпечення здійснення правосуддя в надзвичайних умовах, і війна – це найстрашніше випробування, яке придумало людство, тестуючи свою витривалість і дієздатність.

Повний текст, з відповіддями на найактуальніші питання діяльності судової системи читайте тут

Джерело: "Судово-юридична газета"

Пресслужба ДСА України