flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ірпінський міський суд відновив здійснення правосуддя

23 травня 2022, 15:41

Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков, народні депутати Сергій Демченко та Максим Дирдін, голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов, радник Голови ДСА України Іван Балаклицький, начальник Територіального управління ДСА України в Київській області Світлана Шевченко, заступник Голови Служби судової охорони Олександр Баланда, а також заступник Ірпінського міського голови Андрій Кравчук та голова Бучанської районної військової адміністрації Микола Ляшенко сьогодні, 23 травня 2022 року, відвідали з робочим візитом Ірпінський міський суд Київської області з нагоди відновлення здійснення правосуддя цим судом.

Таке широке представництво керівників органів та установ у системі правосуддя, місцевої влади і народних депутатів зумовлено важливістю процесу відновлення здійснення правосуддям судом, який опинився на лінії вогню між столицею та ворогом.

Вже 25 лютого на територію суду почали прилітати снаряди загарбників і кілька з них влучили в приміщення, вибуховою хвилею вибивши всі вікна, посікши дах та пошкодивши технічні засоби, які були в приміщенні суду. Хоча, як зазначає голова суду Валерій Линник, пошкодження приміщення суду були не критичними, але відновлення роботи напряму залежало від запуску всіх мереж забезпечення в самому місті.

"Сьогодні фактично перший день, коли працюємо в повоєнному, визволеному місті, і маю сказати, що до виконання своїх обов'язків приступили всі судді і більша частина працівників апарату. До розпорядження Голови Верховного Суду про відновлення правосуддя ми всі займалися відновленням нашого приміщення і наводили лад після руйнацій, яких воно зазнало під час ворожих обстрілів", - сказав голова суду.

З огляду на те, що певна частина технічних засобів суду була пошкоджена під час обстрілів Голова ДСА України передав голові суду ноутбуки, які можна використовувати для потреб суду до повного його технічного відновлення.

"Сьогодні я впевнено можу сказати, та ви й самі це бачите, що ДСА України, Територіальне управління ДСА України в Київській області доклали максимум зусиль для того, щоб повноцінно відновити роботу суду. Сподіваємось, що посильний внесок у відбудову приміщення суду зроблять також органи місцевого самоврядування. Принаймі дах буде відремонтовано з їхньою допомогою", - зазначив Олексій Сальніков.

Також під час зустрічі чимало запитань було до народних депутатів, членів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергія Демченка та Максима Дирдіна. Вони відповіли на питання, що пов'язані з оплатою праці працівників апарату суду.

Народний депутат України, керівник робочої групи з питань фінансування судової системи Сергій Демченко наголосив, що попри те, що в країні триває війна і всі кошти скеровуються на потреби української армії, у Комітеті спільно з Міністерством фінансів України та керівниками органів та установ у системі правосуддя продовжують працювати над вирішенням проблеми належної оплати працівників апаратів судів.

"У судової системи вже нема коштів, які можна забрати на фінансування інших потреб. Але разом з тим, судова влада якщо і не найбільше віддала на забезпечення обороноздатності держави, то однозначно не найменше. Тому ми зараз серйозно працюємо над розв'язанням цієї проблеми, щоб не сталося так, що системний підхід до оплати праці працівників апарату судів буде змінено, а платити гроші не буде кому, тому що висококваліфіковані фахівці позвільняються", - сказав Сергій Демченко.

Він також наголосив, що в найскладніший час для держави судова система не здала свої позиції, а забезпечувала здійснення правосуддя, чим довела свою спроможність стояти в найскладніший час на захисті прав і свобод людей, а значить і держави, громадянами якої вони є.

Пресслужба ДСА України