flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справу Рубіжанського мера, обвинуваченого в колабораціонізмі, передали до суду. Але слухання ніяк не почнеться

26 грудня 2022, 10:50

Сергій Хортів – колишній міський голова міста Рубіжне, що на Луганщині. Його обвинувачують у колабораціонізмі. Ще в червні справу передали до суду, але розгляд досі не почався. Станом на грудень провадження змінило кілька судів. Згодом його зупинили до моменту затримання Хортіва. Проте 19 грудня Кропивницький апеляційний суд скасував ухвалу суду першої інстанції, який поставив провадження на паузу. Про це інформує журналістка МІПЛ.

Як повідомляли в Луганській обласній прокуратурі, у березні очільник Рубіжного самоусунувся від виконання своїх повноважень та добровільно почав працювати в окупаційній адміністрації. За інформацією слідства, з березня по квітень під час особистого прийому громадян та в інтерв’ю пропагандистам обвинувачений публічно підтримав загарбницькі дії РФ, зокрема так звану «спеціальну військову операцію», та заперечив збройну агресію Росії проти України, закликавши до співпраці з окупантами.

Наприклад, під час одного з виступів Хортів повторив фейки російських пропагандистів про те, що «ЗСУ здійснює геноцид жителів Луганщини», «політика Європи й Америки призвела до кровопролиття», а «Росія захищає мирне населення».

За ці дії Хортіву оголосили про підозру за двома частинами ст. 111–1 ККУ  (ч. 1 – публічне заперечення збройної агресії РФ та ч. 5 – добровільне зайняття посади в окупаційних органах влади).

У червні Луганська прокуратура передала обвинувальний акт до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Проте суд звернув увагу на порушення підслідності. Річ у тім, що під час воєнного стану обвинувальні акти потрібно скеровувати на розгляд до тих судів, у межах територіальної юрисдикції яких відбувалося досудове розслідування. 

Оскільки на той момент Луганська прокуратура базувалася у Кропивницькому і саме там прокурор підписав обвинувальний акт, територіальна юрисдикція належить кропивницьким судам. Таку позицію підтримав Касаційний кримінальний суд і в серпні передав справу до Кіровського райсуду Кропивницького.

У справі здійснювалося спеціальне досудове розслідування, адже обвинувачений перебуває у розшуку.

Суддя Кіровського райсуду Руслан Бурко призначав судові засідання впродовж жовтня грудня, проте на жодне з них Хортів не з’явився.

8 грудня під час підготовчого судового засідання суддя розглянув клопотання прокурора Луганської прокуратури, який просив обрати Хортіву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Адвокатка Яна Бойко, яка залучена у справі за контрактом із Центром безоплатної правової допомоги, заперечувала проти цього. В резолютивній частині ухвали, яка опублікована в Реєстрі судових рішень, йдеться, що суддя задовольнив клопотання прокурора про запобіжний захід. Водночас суд зупинив розгляд провадження до розшуку обвинуваченого.

Луганська прокуратура подала скаргу до Кропивницького апеляційного суду щодо зупинки провадження. 19 грудня апеляційний суд погодився з аргументами прокурорів.

Як повідомили у пресслужбі суду, новою ухвалою суд лише визначив обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тобто наразі провадження не зупинене.

Яна Бойко у коментарі МІПЛ пояснила, що прокуратура апелювала до порушення норм Кримінального процесуального кодексу Кіровським судом при винесенні ухвали.

«Апеляційний суд скасував ухвалу Кіровського суду, бо нею зупинено кримінальне провадження на етапі підготовчого провадження, а не на першому судовому засіданні. Прокурор наполягав, що якби суд хотів зупинити кримінальне провадження, він мав зробити це під час першого судового засідання після підготовчого. Оскільки йшло спеціальне розслідування, то підготовче провадження, на думку прокурора, має бути завершене. У мене, як адвоката, інша позиція», – зазначила Бойко.

Також вона наголосила, що через «неможливість дотримання прав обвинуваченого» клопотатиме про зупинку провадження.

«Якщо підготовче провадження буде завершене, це не означає, що автоматично буде заочний розгляд справи. Адже на першому судовому засіданні, проведеному після підготовчого, суд першої інстанції так само має право зупинити розгляд цього кримінального провадження, – сказала адвокатка. – Як захисник Хортіва, буду наголошувати на зупиненні кримінального провадження, інакше я діяти не можу, адже санкція статті наскільки тяжка, що у цьому випадку обвинувачений мав би обирати, чи це буде колегіальний розгляд справи, чи розгляд одним суддею. У цьому випадку саме обвинувачений обирає кількість суддів, а не його адвокат. Оскільки зв’язку з ним немає, ми не можемо це питання вирішити, не говорячи вже про дотримання інших прав. Я не можу узгодити з ним жодної правової позиції й говорити від його імені в суді. Змоги побачитися з ним у мене не було».

Нагадаємо, що  політичну кар’єру Сергій Хортів будував у проросійських політсилах: у 2010 році пройшов до Луганської облради від «Партії регіонів», у 2015 році вперше став мером Рубіжного, балотуючись від «Опоблоку», а у 2020 році – вдруге, від партії «Наш край». Також ЗМІ повідомляли, що у 2014 Хортів голосував за звернення Луганської обласної ради щодо права закликати російські війська в Україну «для захисту Донбасу від київської хунти», а також брав участь у блокуванні української військової техніки у місті Рубіжне.

У випадку доведення вини, обвинуваченому загрожує тюремний строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

В останній робочий тиждень цього року не припиняємо стежити за справами щодо війни. Зокрема, у Солом’янському районному суді Києва розглядатимуть справу російського снайпера Олега Ільїна. Його обвинувачують у воєнному злочині – порушенні законів та звичаїв війни. 

Ще в червні Ільїну повідомили про підозру. За даними слідства, він служив  у 15 окремій мотострілецькій «Олександрійській» бригаді 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу Росії. 

Як встановило СБУ, в лютому під час окупації села Перемога Броварського району Ільїн убив 53-річного місцевого мирного жителя.

Тодішня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомляла, що убитий чоловік не мав при собі зброї – просто повертався додому. Куля влучила йому в голову. Ще 9 днів росіяни не давали селянам забрати та поховати тіло вбитого. 

Засідання у справі Ільїна заплановане на 15:20 26 грудня. 

Ще одна справа стосується інженера-конструктора авіазаводу «Антонов» Юрія Ширінкіна. Його обвинувачують у державній зраді. 

Як повідомляв речник СБУ Артем Дехтяренко, за даними слідства, Ширінкін публічно «виправдовував воєнні злочини окупантів і закликав колег підтримати армію ворога».  

«Посадовець неодноразово звертався до президента РФ з проханням надати йому російське громадянство», — зазначав Дехтяренко. 

Вдома у Ширінкіна виявили «електронні носії з прокремлівською пропагандою», а також «конструкторську документацію щодо літакобудування».

Як писали ЗМІ, інженер Ширінкін у суді заявив, що агресію РФ публічно не виправдовував, жодних матеріалів не поширював, став жертвою цькування колег. 

Засідання у справі заплановане на 11:00 26 грудня в Солом’янському районному суді Києва. 

Також наступного тижня відбудуться засідання у справах, про які ми писали раніше:

Олексій Сидорович (http://surl.li/edlvs) – Солом’янський районний суд, 26 грудня, 14:00;

Леонід Щьоткін (http://surl.li/edlwo) – Деснянський районний суд Чернігова, 29 грудня, 09:00. 

До Вашої уваги перелік судових засідань, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні на тижні з 05 по 09 грудня 2022 року у судах України та Києва.

1) розклад засідань у судах України;

2) розклад засідань у судах м. Київ.

Інформація від ГО "Медійна ініціатива за права людини"