flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Карім Хан: “Якщо ми не заявимо свої права на верховенство права, у нас не залишиться нічого, крім порожніх обіцянок”

10 квітня 2023, 09:00

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан виголосив історичну промову про невідворотність покарання для тих, хто вчинив міжнародні злочини в Україні. 

Це сталося під час конференції United for Justice: Bucha — The Hague, яка відбулася в річницю звільнення Бучі від російської армії. 

МІПЛ, яка була присутня на конференції, публікує промову в українському перекладі і англійською.

РОЗШИФРОВКА ПРОМОВИ

Суди в евакуації: як війна змінила карту судів України (інфографіка)

Повномасштабне вторгнення РФ вдруге з 2014 року масштабно перекроїло карту судоустрою України та вплинуло на перебіг судочинства. 

Десятки судів нині в статусі “переселенців”, а точніше таких, яким змінено територіальну підсудність. Сотням суддів наказами про переведення змінили робоче місце. 

Відновлення втрачених через бойові дії матеріалів справ залишається під питанням, як і точна інформація про “суддів-колаборантів”.

Якими є проміжні результати великого переселення судів із тимчасово окупованих територій, які проблеми накопичилися в судочинстві під час цього переїзду та чи враховувався досвід 2014 року в налагодженні доступу до правосуддя? Про все це — в матеріалі МІПЛ.

ЧИТАТИ НА САЙТІ 

Девʼять на одного: як російські військові знущалися над українцем у Бучі — суд дослідив докази

Напередодні річниці звільнення Київщини від російської окупації суд в Ірпені вивчив письмові докази, зібрані слідчими та прокурорами, у справі дев’ятьох російських військових. 

Їх обвинувачують у воєнному злочині — знущанні над цивільним мешканцем у Бучі. 

Прокурор Бучанської окружної прокуратури Ігор Мороз передав судді Михайлу Одарюку сім томів із документами. У кожному з них — 200 сторінок. 

Це зібрані стороною обвинувачення докази у справі бійців 64-ої гвардійської мотострілецької бригади з Хабаровського краю.

РЕПОРТАЖ ІЗ ЗАСІДАННЯ 

Анонси судових засідань на 10–14 квітня

У Макарові за порушення законів та звичаїв війни судитимуть сержанта мотострілкової роти з Дагестану Магомедмирзу Сулейманова.

Його обвинувачують у зґвалтуванні мешканки Макарова у березні 2022 року.

За даними слідства, Сулейманов за змовою з іншим російським військовим вдерлися до будинку, де жила потерпіла. Подолавши опір жінки, обвинувачений з погрозами вивів її з помешкання, привів до сусіднього будинку, де змусив роздягнутися та зґвалтував.


Заочне слухання у справі Сулейманова призначене на 12 квітня о 14:00 у Макарівському районному суді Київської області.


В Одесі судитимуть жительку Херсона Інну Поляренко. Її обвинувачують у колабораційній діяльності.

У травні-червні 2022 року жінка, за даними слідства, пішла на співпрацю з представниками РФ. 

У Херсоні вона обійняла посаду у незаконно створеному органі влади та стала "головою" обласної комісії з проведення "референдуму".

Раніше Поляренко очолювала Херсонську міську виборчу комісію. Саме вона тричі оголошувала міським головою Херсона Володимира Сальда – нинішнього "гауляйтера" тимчасово окупованої частини Херсонщини.Судять Поляренко теж заочно, її місцеперебування наразі невідоме.

Засідання у справі Поляренко заплановане на 13 квітня об 11:00 у Малиновському районному суді Одеси.

Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які МІПЛ писала раніше:

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ЩОДО ВІЙНИ НА 10–14 КВІТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Ця публікація підготовлена ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.