flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вчимося надавати першу медичну допомогу

21 червня 2023, 11:59

З практичними навичками щодо проведення реанімаційних заходів, зупинки венозної та артеріальної крові, надання першої допомоги людям, які втратили свідомість у транспорті чи інших громадських місцях, при нападах задухи й механічної асфіксії для дорослих та дітей ділився викладач з надання домедичної допомоги з Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту Віталій Кушнір.

Курс тактичної медицини розпочався з теорії, яку обов’язково закріплюють на практиці.

Пан Віталій зазначив, що вважається, якби хоча б 20% населення уміло надавати домедичну допомогу, то в більшості випадків кількість потерпілих зі смертельними наслідками можна було б значно зменшити. З його слів, наявність сучасних, актуальних знань про конкретний алгоритм дій під час надання домедичної допомоги рятують життя не тільки в мирних, а й в бойових умовах, але останнє вимагає значно вищого рівня кваліфікації.

Відтак, під час тренінгу працівникам ДСА України роз’яснено та продемонстровано основні групи заходів при наданні першої медичної допомоги, такі як: проведення первинних реанімаційних заходів, компресії грудної клітки, штучна вентиляція легень без спеціального устаткування, невідкладна допомога при основних порушеннях життєвоважливих функцій організму, гострих серцевосудинних порушеннях, невідкладна допомога при епілептичному нападі, комунікація зі службами порятунку тощо.

Кожен учасник відпрацював практичні навички серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі, звільнення дихальних шляхів від стороннього тіла. "Ви маєте чітко розуміти й знати, що і як робити в критичний момент, щоб "протримати" людину до приїзду "швидкої", але якщо навіть за наявності знань ви не можете контролювати власний емоційний стан, відчуваєте панічний напад, не можете впоратися зі страхом – відійдіть вбік, не заважайте надавати допомогу тим, хто вміє контролювати ситуацію", - наголосив парамедик.