flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керуємося новим «Українським правописом»

23 травня 2024, 13:04

22 травня 2024 року завершився перехідний період щодо застосування нового українського правопису в усіх сферах суспільного життя і зокрема в офіційно-діловому стилі мови.

Нагадаємо передісторію. Нові мовні норми та правила було розроблено Українською національною комісією з питань правопису, до якої ввійшли мовознавці з установ Національної академії наук та закладів вищої освіти, з метою уніфікації вживання правописних норм, способів їх графічного передавання та з урахуванням результатів громадського обговорення.

22 травня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію українського правопису з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання орфографічних норм. Кабмін також анулював п. 1 своєї постанови від 8 червня 1992 року №309 «Питання українського правопису».

Нова редакція «Українського правопису» набула чинності 3 червня 2019 року. Відтоді було рекомендовано застосовувати її та запроваджено перехідний період - п’ять років, протягом якого діяли  як старі, так і нові норми.

22 травня 2024 року перехідний період завершився. Відтепер керуємося новим «Українським правописом». Його норми та правила рекомендовані до застосування в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мови.

З редакцією чинного «Українського правопису» можна ознайомитися на сайті на сайті Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні Національної академії наук України.