flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Моніторингова місія Ради Європи обговорила з ДСА України досягнення судової реформи

04 липня 2018, 11:17

3 липня 2018 року відбулася робоча зустріч керівництва Державної судової адміністрації України з представниками Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи, які перебувають в Україні з моніторинговою місією.

До складу місії увійшли: Лорена Бахмайер Вінтер, професор права Університету Комптлутенсе в Мадриді (Іспанія), Герхард Райснер, суддя окружного суду Флорідсдорф (Австрія), Нільс Енгстад, екс-Президент Консультативної ради європейських суддів, суддя апеляційного суду Халаголанд (Норвегія), Ліліт Данегян-Бослер, Голова відділу з реформи сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи (м.Страсбург, Франція), Андрій Кавакін, керівник проекту Ради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини".

Візит представників Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи організовано в рамках проекту Ради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини" з метою оцінки досягнень української судової реформи з точки зору відповідності результатів реформи стандартам Ради Європи.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна під час робочої зустрічі відзначила, що судова реформа активно впроваджується: проведено добір суддів до Верховного Суду за новими процедурами, триває атестація суддів, запрацювали нові кодекси, змінилися повноваження органів судової влади, тощо.

Учасники зустрічі обговорили питання оптимізації судів, призначення суддів у новостворені суди, укомплектованість суддівськими кадрами, створення та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) поліпшення іміджу судової влади та інше.

"На виконання частини п’ятої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" 19 червня 2018 року Державною судовою адміністрацією України прийнято рішення про призначення тимчасово виконуючих обов’язків керівників апаратів новоутворених окружних судів з метою здійснення їх реєстрації як юридичних осіб та забезпечення необхідних дій для належного початку роботи таких судів", - зазначила заступник Голови ДСА України.

Представники ДСА України відповіли на запитання європейських колег щодо кількості суддів у судах, процедури переведення суддів, бюджету органів правосуддя, судової статистики, інші.

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький висловив переконання, що запровадження ЄСІТС не тільки організаційно підніме на новий технологічний рівень діловодство в судах, обмін документами між судовими установами, а й дозволить повною мірою запрацювати підсистемі Електронний суд та спростить доступ громадян до правосуддя.

За результатами зустрічі сторони домовились і надалі обмінюватися оперативною та аналітичною  інформацією про хід судової реформи з тим, щоб у процесі реформування звернути увагу на проблемні питання і спільними зусиллями знайти можливості для їх вирішення.