flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Дорожню карту створення Вищого антикорупційного суду

29 листопада 2018, 17:17

29 листопада 2018 року відбулась презентація Дорожньої карти створення Вищого антикорупційного суду. Дорожня карта є результатом спільної роботи Державної судової адміністрації України та Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та керівник Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI) Катерина Ткешелашвілі.

Зеновій Холоднюк висловив Катерині Ткешелашвілі та всій команді Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні вдячність за співпрацю й підтримку ДСА України з питань започаткування діяльності Вищого антикорупційного суду, поінформував присутніх про здійснені та заплановані кроки ДСА України в процесі формування антикорупційного суду, про прийняті напередодні Урядом надзвичайно важливі рішення з цих питань.

"Насправді, коли ми говоримо про досягнення, то зазвичай не зупиняємось на процесах, завдяки яким і маємо позитивні результати. Антикорупційна ініціатива ЄС, наші партнери, звернулись до нас, аби ті процеси ми задокументували та поклали на папір, - ось так і з‘явилась Дорожня карта. Було проведено багато робочих зустрічей та співбесід, обговорень та  роз‘яснень, а потім всі процеси було зафіксовано в  Дорожній карті", - відзначив очільник ДСА України.

"Наразі, після ухвалення 28 листопада 2018 року Урядом рішення щодо забезпечення Вищого антикорупційного суду належними приміщеннями та передачі їх до сфери управління ДСА України, ми готові розпочати проектно-ремонтні роботи, адже часу до початку роботи суду залишається зовсім не багато. Сподіваюсь, що ми швидко і вправно пройдемо шлях, який завершиться на порозі новоствореного суду, а далі судді та апарат суду працюватимуть у нових, комфортних та належних умовах", – сказав у вітальному слові Зеновій Холоднюк.

Також Голова ДСА України запевнив присутніх, що ДСА України вживає та вживатиме й надалі всіх можливих заходів, аби Вищий антикорупційний суд запрацював своєчасно та закликав міжнародних донорів активно долучатись до процесу фінансового забезпечення діяльності Громадської ради міжнародних експертів.

Катерина Ткешелашвілі подякувала Зеновію Холоднюку та працівникам ДСА України за плідну співпрацю та демонстрацію зібраності, єдності у вирішенні надзвичайно важливого питання для України. "Для мене важливим є те, щоб інструменти допомоги EUACI були своєчасними та якісними. Саме тому ми розпочали свою роботу ще влітку: знайшли досвідчених експертів, провели ряд зустрічей. Результатом нашої спільної роботи з ДСА України є Дорожня карта, що є не сталим, а, так би мовити, "живим документом", який буде коригуватись та змінюватись, в залежності від потреби, адже це лише основа для подальшої роботи. Дуже важливо врахувати всі ймовірні ризики, які можуть виникнути в роботі суду.  Наша Дорожня карта – це відкрите запрошення до співпраці представників проектів міжнародної допомоги та всіх зацікавлених органів", - відзначила  Катерина Ткешелашвілі.

Презентували  Дорожню карту створення Вищого антикорупційного суду міжнародні експерти EUACI: колишній директор департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ Грузії, доцент, міжнародний консультант Тіна Голетіані, екс-міністр юстиції та виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Республіки Словенія, міжнародний консультант Алеш Залар, керівник апарату Міжнародного кримінального суду в минулому, міжнародний консультант Герман фон Хебель.

Тіна Голетіані представила групу експертів EUACI, які працювали над створенням Дорожньої карти та ознайомила присутніх із структурою документа. Загалом, карта складається з п’яти етапів та базується на аспектах: інфраструктура, управління кадрами, фінанси та бюджет, ІТ-підтримка та безпека, меблі/обладнання і техніка, безпека суду, комунікація та зв'язок з громадськістю, управління рухом справ у суді. Тіна Голеатіні детально зупинилась на аспекті управління кадрами та його викликах. "Сподіваюсь, що процес добору як суддів, так і працівників апарату суду, буде прозорий та відкритий. Це дасть можливість доступу до роботи в новоствореному суді високопрофесійних фахівців та викличе довіру громадян до антикорупційного суду", – висловила сподівання Тіна Голеатіні.

Герман фон Хебель презентував питання інфраструктури, ІТ-підтримки та безпеки, закупівлі техніки та обладнання,  представлені у Дорожній карті.

Експерт Алеш Залар, який опікується питаннями безпеки суду, комунікацій та зв'язків з громадськістю, управління рухом справ у суді, наголосив на важливості таких складових Дорожньої карти.

Після презентації відбулось обговорення Дорожньої карти створення Вищого антикорупційного суду, де учасники заходу мали змогу задати  запитання доповідачам та фахівцям ДСА України. Присутні представники проектів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, запропонували свою допомогу у вирішенні проблемних питань, як щодо започаткування, так і діяльності  Вищого антикорупційного суду.

У заході взяли участь представники ДСА України, Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні, Національної школи суддів,  інших державних органів та органів  правосуддя, представники посольств, проектів міжнародної технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

Довідка.

Антикорупційні суди діють в 20 країнах світу, три з них у Європі - це Болгарія, Словаччина та Сербія. Створення окремого судового органу, який розглядатиме корупційні справи, що їх розслідує НАБУ,  є вимогою до України з боку західних партнерів і Міжнародного валютного фонду.  Вищий антикорупційний суд в Україні має розпочати роботу в березні-квітні 2019 року. Його юрисдикція поширюватиметься на всю територію України. Він буде судом першої та апеляційної інстанції. ДСА України за погодженням з Вищою радою правосуддя затверджено чисельність суддів у Вищому антикорупційному суді в кількості 39 одиниць, з яких 12 – судді Апеляційної палати цього суду. Наразі триває конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду. Для громадського та міжнародного контролю відбору суддів створена  Громадська рада міжнародних експертів.

Європейський Союз є активним прихильником демократичного та економічного розвитку України та робить рішучі кроки для підтримки боротьби з корупцією в Україні. Завдяки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) Україна отримує допомогу у становленні новостворених антикорупційних агентств, включно з Вищим антикорупційним судом.