flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України обговорив з міжнародними донорськими організаціями питання створення Вищого антикорупційного суду

20 лютого 2019, 16:13

 

20 лютого 2019 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася робоча зустріч Голови ДСА України Зеновія Холоднюка з представниками міжнародних донорських організацій, де обговорено питання створення Вищого антикорупційного суду.

У зустрічі взяли участь: голова Антикорупційної ініціативи ЄС Катерина Ткешелашвілі, експерт Антикорупційної ініціативи ЄС Клеменс Мюллер, керівник Програми USAID  "Нове правосуддя" Девід Вон, заступник  керівник Програми USAID  "Нове правосуддя" Наталія Петрова, експерти Програми USAID  "Нове правосуддя" Маркус Зіммер, Тімоті Діббел, директор IDLO в Україні Леван Дучідзе, представник  делегації ЄС в Україні Генрік Ларсен, представник посольства США в Україні Олена Кустова, головний національний експерт Проекту ЄС "Право-юстиція" Оксана Матіяш, національні експертки з правових питань Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Марта Басистюк, Катерина Гай, радник з правових питань Програми USAID  "Нове правосуддя" Ольга Ніколаєва, фахівці ДСА України.

 

Як відомо, процес формування Вищого антикорупційного суду знаходиться на завершальному етапі і Вища кваліфікаційна комісія суддів України спільно з Громадською радою міжнародних експертів незабаром приймають рішення про надання рекомендацій кандидатам на посаду суддів Вищого антикорупційного суду. Тому, поряд з добором суддів, особливої уваги потребує питання забезпечення діяльності суду, зокрема, добору апарату суду, ремонт та реконструкція приміщень для розміщення суду, забезпечення безпеки у суді, тощо.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк поінформував представників міжнародних донорських організацій про призначення тимчасового виконувача керівника апарату Вищого антикорупційного суду Олексія Жукова. Призначення ТВО керівника апарату суду наразі є актуальним, адже така особа має забезпечити реєстрацію юридичної особи та напрацювання проектів документів, що необхідні для започаткування роботи суду. Представляючи експертам новопризначеного керівника апарату Зеновій Холоднюк наголосив, що в його обов'язки входитимуть також всі організаційні питання щодо ремонту приміщень суду, погодження проектно-кошторисної документації, формування апарату суду на початковому етапі, інше.

Зеновій Холоднюк також повідомив, що оскільки наразі триває передача до сфери управління ДСА України приміщень, у яких буде працювати Вищий  антикорупційний суд, а потім потрібно провести переобладнання приміщень під потреби суду та здійснити ремонтні роботи, то вже сьогодні суд може розміститися у тимчасовому приміщенні, що вивільнилося від ліквідованого апеляційного суду Київської області.

"Зазначу, що це приміщення, де суди різних інстанцій розміщувалися історично. В ньому повністю збережено канали комунікації, технічні засоби, облаштовані кабінети і зали судових засідань. Єдине, що потребуватиме додаткового вирішення, це питання організації посиленої охорони суду", - наголосив очільник ДСА України.

Разом з тим, Зеновій Холоднюк зазначив, що ДСА України вже підготовлено проект змін  до Постанови КМУ від 1 грудня 2017 року  № 902 "Про затвердження переліків судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії" у частині внесення додаткових об'єктів охорони.

Катерина Ткешелашвілі від імені представників міжнародних донорських організацій подякувала Зеновію Холоднюку за низку здійснених ДСА України організаційних заходів для Вищого антикорупційного суду і зауважила, що спільно розроблена з Антикорупційною ініціативою ЄС в України "Дорожня карта" містить основні  етапи започаткування роботи  названого суду та може бути доповнена у процесі роботи. "До Дорожньої карти нам залишилося вписати строки виконання робіт, щоб розуміти часові рамки, у яких працюватимемо, а також обсяги технічної допомоги, яка найперше необхідна для роботи суду", - зазначила Катерина Ткешелашвілі. Вона також назвала дієвим механізмом створення при ДСА України двох робочих груп, до яких увійдуть міжнародні експерти і які працюватимуть над акумулюванням технічних і кадрових (окрім суддів) ресурсів.