flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конференція в Одесі "Електронне судочинство як елемент системи правосуддя. Перші результати та наступні кроки"

30 травня 2019, 17:02

Сьогодні, 30 травня, в Одесі, на базі  Південно-західного апеляційного господарського суду, відбулася конференція, присвячена одній з найактуальніших тем для усієї судової влади і стосується "електронного судочинства". Ініціатором проведення конференції "Електронне судочинство як елемент сучасної системи правосуддя. Перші результати та наступні кроки" виступив сам суд, а до участі в обговоренні питань поряд з міжнародними партнерами були запрошені судді з судів різних інстанцій, адвокати, прокурори, представники громадських організацій, які моніторять процеси у судовій владі, а також представники установ та органів судової влади, які безпосередньо відповідають за реалізацію "електронного судочинства".

Позицію Державної судової адміністрації України на конференції представляв заступник Голови Сергій Чорнуцький. Він звернув увагу присутніх на ключові моменти функціонування "електронного судочинства".                                                                                                                                                         

"Ми розглянули результати технічної оцінки стану готовності ЄСІТС до впровадження та попередні висновки щодо зручності інтерфейсу "Електронного кабінету", яку провели міжнародні незалежні експерти. Надані пропозиції та висловлені зауваження будуть опрацьовані та враховані при подальшій розробці системи.

Ми почули відгуки передових пілотних судів від тестування окремих модулів ЄСІТС. Зокрема, Сьомий апеляційний адміністративний суд, поряд з перевагами системи, повідомив і про існуючі складнощі та проблеми при її експлуатації.

Вкотре обговорили чергову редакцію проекту Положенння про ЄСІТС. Окремо зупинилися на порядку авторозподілу судових справ, заслухали побажання та пропозиції з цього приводу суддів. Загалом, наше завдання, як розробників, вислухати і врахувати всі конструктивні пропозиції  щодо покращення функціоналу системи від всіх присутніх на конференції потенційних користувачів", - наголосив Сергій Чорнуцький.

Щодо тем, які обговорювалися під час конференції, то вони стосувалися: основних аспектів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та підсистеми "Електронний суд". Електронний кабінет (теоретична частина та нормативно-правова база). Зокрема, було обговорено: концепцію побудови ЄСІТС. Основні її складові. Загальні переваги та можливості ЄСІТС;  основні функціональні можливості підсистема "Електронний суд; нововведення електронного суду; роботу "електронного кабінету", як основного інструменту доступу користувачів до ЄСІТС; нормативну базу про електронний суд

Особлива увага зверталася також на практичні аспекти користування "Електронним кабінетом" учасниками процесу, а саме:  процедуру реєстрації в "Електронному кабінеті", як працювати у ньому, як відображаються документи та які дії із ними можна вчиняти; найчастіші помилки, що виникають під час подачі заяви та інші статуси заяв; запровадження "безпаперових" відносин суду та учасників сторін, наскільки вони реальні у найближчій перспективі.

Підсумовуючи обговорення питань "Електронного суду" під час конференції, заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький зазначив, що очікує на конкретний результата, позитивним наслідком якого має стати ще зручніший і ще доступніший для усіх користувачів "Електронний суд".