flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ДСА України взяла участь презентації посібника ініціативи "Модельний суд: рішення для українських судів"

26 червня 2019, 15:34

26 червня 2019 року в місті Києві відбулася презентація посібника ініціативи "Модельний суд: рішення для українських судів". Посібник містить практичні поради для вирішення проблем доступу до правосуддя, безпеки в судах, роботи в залах судових засідань і кабінетах та рекомендації щодо їх впровадження. Вказана презентація організована Проектом Європейського Союзу "Право-Justice".

З вітальними промовами до присутніх звернулися керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко, заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, міжнародний головний експерт Проекту Європейського Союзу "Право-Justice"Анна Адамська-Галлант.

Зокрема, у вітальній промові Людмила Гізатуліна відзначила, що проект "Модельні суди" покликаний із застосуванням європейської практики, підвищити рівень роботи судів поліпшити комунікації з громадянами, комфорт та безпеку в суді. Для ДСА України такі питання роботи суду є надзвичайно важливими. Також заступник Голови ДСА України наголосила, що "для системи правосуддя є цінною подальша розробка списку відповідних правил та стандартів. Зокрема, передбачається, що будуть надані рекомендації щодо окремих кімнат для сторін провадження, правил звернення до учасників провадження, принципів дрес-коду та корпоративної етики, аспектів спілкування працівників суду між собою та зі сторонами у справі тощо".

Під час презентації Проекту ініціативи "Модельні суди" міжнародний головний експерт Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант зазначила, що методичні рекомендації у вигляді посібника були розроблені з метою підтримки судової влади України та покликані сформувати практику надання особам, які звертаються до суду, послуг більш високого рівня та загалом покращити доступ до правосуддя громадян, що сприятиме підвищенню рівня довіри суспільства до суду.

Посібник містить опис рішень модельного суду – заходи, рекомендовані керівникам судів з конкретних тематичних питань, що виникають під час роботи судів, а також навчальні програми для формування у працівників суду спеціальних навичок з метою допомогти успішно виконувати свої завдання, стандартні експлуатаційні процедури, яких повинні дотримуватись працівники суду, та загальні умови технічної специфікації, а саме загальні вимоги для купівлі товарів та послуг, що максимально б сприяли реалізації конкретних рішень.

За словами розробників, рішення модельного суду отримують практичне застосування у трьох взаємопов’язаних сферах діяльності суду: наданні послуг клієнтам, безпеці суду та роботі в залах судових засідань і кабінетах.

Головними розробниками посібника є експерти Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Анна Адамська-Галлант (Польща), Вітольд Павлак (Великобританія), Даріуш Сєліцкі (Польща), Живілє Навіцкайте-Бабкін (Литва), Ірина Урюмова (Вірменія), Андрій Костін (Україна).

Участь у заході також взяли експерт Проекту Європейського Союзу "Право-Justice" Рафал Дунал (Польща), керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід Вон, експерти Програми USAID "Нове правосуддя" Уляна Пашинна, Сергій Сученко, менеджер сектору юстиції Представництва Європейського Союзу в Україні Андрій Співак, адвокат, керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин, адвокат Андрій Костін, інші експерти, судді.