flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова влада України скористається досвідом Канади у становленні Служби судової охорони

16 липня 2019, 09:18

15 липня 2019 року в рамках робочого візиту до Канади  представники судової влади України ознайомилися з діяльністю Верховного суду Канади, адміністративним забезпеченням його роботи, в тому числі, питаннями безпеки суддів.

За інформацією керівника канцелярії суду Роджера Білодо Верховний суд Канади  складається із 9 суддів, які розглядають від 40 до 75 апеляцій на рішення, винесені іншими судами у цивільних, кримінальних та адміністративних справах.

Виконавча директорка Служби судової охорони Верховного суду Канади Марі Ларів‘є та представники окремого підрозділу Федеральної поліції розповіли про особливості охорони будівлі Верховного суду Канади та забезпечення фізичної безпеки суддів.

 

 

Вкотре наголошувалося на необхідності аналізу ситуації, проведенні оцінки ризиків і загроз; підкреслювалася роль комунікації, співпраці (федеральної та муніципальної поліцій).

Питання забезпечення безпеки суддів обговорювалося і під час зустрічі з головою Служби судового адміністрування Даніелем Госселіном та генеральним директором Служби судової охорони Лучано Бентенуто, що відбулася в офісі Служби судового адміністрування.

Увага зосереджувалася на оцінці ризиків і загроз; контролі безпеки, що передбачає 8 обов’язкових процедур контролю безпеки, серед яких: перевірка на безпеку, поінформованість про питання безпеки та навчання, захист інформації, фізична безпека тощо.

Серед невирішених проблем канадські фахівці називали доступ до оперативно- розвідувальної інформації – для вчасного попередження загроз. Серед здобутків – систематичні тренінги для працівників; інтегрування питань безпеки в управління.

Під час зустрічей наголошувалося, що важливим складником безпеки є особиста відповідальність кожного працівника; підтримка голови суду, а для координації дій і запобіганню дублювання – комунікація.

Представники української делегації відзначали, що судова влада України скористається досвідом Канади і запровадить програму дій у становленні та розвитку Служби судової охорони , яка включатиме стандартизацію, інтеграцію, трансформацію і поширення кращих практик. Адже ефективна система судової охорони сприятиме посиленню незалежності суддів і дозволить зміцнити довіру громадян до суду.

Завершився день візитом до Посольства України в Канаді, де члени української делегації зустрілися з Послом України в Канаді Андрієм Шевченком та радником-посланником Юрієм Нікитюком. Андрій Шевченко привітав створення в Україні Служби судової охорони, побажав успіхів у її розбудові, пообіцяв сприяння у залученні ресурсів канадського громадського сектору та бізнесу.

Представники органів правосуддя України запевнили Посла, що докладуть всіх зусиль для якнайшвидшого становлення служби, що дозволить забезпечити безпечну роботу судів і зміцнити незалежність суддів.