flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України відвідав Кадетський корпус міста Полтави

22 серпня 2019, 15:12

22 серпня 2019 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк з робочим візитом відвідав місто Полтаву.

Під час відвідин Полтавського кадетського корпусу голова громадської організації "SavePoltava" Віктор Трофименко провів міні-екскурсію руїнами колишнього військового навчального закладу.

Зеновій Холоднюк під час оглядин Кадетського корпусу відзначив: "Я вперше всередині корпусу. Коли ми вирішували питання про передачу цього приміщення, я їхав до Харкова пізно ввечері. Заїхав подивитися на цю будівлю. Мені дуже сподобалася будівля і ми почали реальну роботу і реальні кроки: переписки, офіційні перемовини, щоб вирішити це питання. Щодо враження від будівлі зсередини, то, звісно, тут все зруйноване, занедбане. Шкода, що ми цю будівлю не взяли ще 28 чи 29 років тому. Але нічого, ми все зробимо і з часом будівля буде відновлена".

Зеновій Холоднюк навіть після побаченого всередині Кадетського корпусу лишився переповненим оптимізмом. І запевнив, що історичну будівлю у центрі Полтави обов’язково відновлять. "Одразу хочу наголосити, що нас не цікавить ремонт лише якоїсь частини приміщення – нас цікавить увесь комплекс та повне відновлення історичної будівлі!", – наголосив Зеновій Холоднюк.

Голова ДСА України сказав, що на сьогодні вже сформований акт прийому-передачі. Далі ми створимо експертну комісію, обстежимо будівлю. Після висновків із обстеження ми створимо групу проектантів, зробимо проект, далі – державно-будівельна експертиза. Наступний крок – оголошення тендеру. І я можу сказати, що не пізніше, ніж до кінця 2022 року приміщення буде введене в експлуатацію, із реставрації будівлі обійдуться мінімум у 300 мільйонів гривень. Ці кошти будуть виключно з державного бюджету України. Місцеві кошти, згідно з законодавством, не можуть залучатися.

Зеновій Холоднюк приєднався до подяк депутатам Полтавської міської ради та зазначив, що це рішення є доленосним в історії Кадетського корпусу.

Очільник ДСА наголосив, що вже зовсім скоро руїни Кадетського стануть історією, натомість буде реконструйована будівля, яка покликана стати Будинком правосуддя. "Сподіваємося, що вже скоро будівля в самому серці Полтави стане новою окрасою міста, а занедбані коридори і зруйновані стіни побачити можна буде лише на архівних фото", - додав Зеновій Холоднюк.

"Це була тяжка робота, результатом якої стала співпраця всіх ланок влади. Це тривало два роки, з моменту, коли Юліан Матвійчук сказав, що треба спробувати врятувати Кадетський корпус, поки є ще що рятувати. Всі матеріали, які вже є напрацьовані, ми передамо новоствореній робочій групі. По-друге – це приклад, коли ми всі разом боремося за спільний результат", – підсумував зустріч Віктор Трофименко.

Нагадаємо, наприкінці липня поточного року Кабінет Міністрів України погодив передачу будівлі Кадетського до сфери управління Державної судової адміністрації України. 

Починаючи з жовтня минулого року йде процес передачі Кадетського корпусу на баланс Державної судової адміністрації, яка планує повністю реставрувати будівлю та розмістити в ній чотири суди: Октябрський, Ленінський, Київський районні суди міста Полтави та Полтавський районний суд Полтавської області.

Указ про заснування корпусу в Полтаві вийшов 1 лютого 1830 року. Згідно з наступним наказом від 5-го січня 1836-го заклад мав отримати назву "Петровського" на честь Петра I та його перемоги у Полтавській битві. До навчання в корпусі окрім Полтавської і Чернігівської, як нащадків козацтва генерал-губернаторства, мали бути зараховані також вихідці Катеринославської і Харківської губерній, а їх дворянство мало натомість фінансово підтримувати заклад.

Відкриття корпусу відбулося 6 грудня 1840 року. Після перевороту, під час правління Скоропадського, корпус діяв як навчальний військовий заклад Української Держави. Заклад було закрито у лютому 1919 року. Під час захоплення Полтави денікінцями відновлював роботу (липень 1919 року). Остаточно припинив діяльність 19 листопада 1919 року у зв'язку з евакуацією в Сербію, де на його базі було створено російську школу. В червні-липні 1919 року в приміщенні діяли Полтавські піхотні курси. У 1920 році у будинку розмістилася піхотна школа. Наступним періодом відродження 1958-го стало розміщення на території колишнього корпусу Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища, котре було розформовано у 1995-му році.

Після розформування училища будівля корпусу перейшла до власності приватної особи з Ізраїлю і довгі роки точилась судова тяганина. Загалом з періоду 1995-го року будівля без належного нагляду дійшла до жалюгідного стану й потребує значних реставраційних робіт.

ДСА вже має успішний досвід із відновлення історичних будівель. Так, у 2018 році були відреставровані колишні військові казарми у центрі Харкова. Там розмістили Харківський апеляційний господарський суд. Окрім того, найближчими днями в Одесі мають відкрити реконструйовані будівлі колишнього військового містечка. Там відновили та з’єднали переходом два старих корпуси і розмістили в них П’ятий апеляційний адміністративний суд.

Більше інформації за посиланнями:

http://poltavske.tv/events/16286

https://poltava.to/news/52315/?fbclid=IwAR0ZCqXotUEGQh128MK5yj3HqS848h5NR-kxm8eDmiqIa0svx8jiTRreBi8

http://kolo.news/category/vlada/15764?fbclid=IwAR2TvnrdkNlhUB7aOBomH-9hfZ-l8ty9P7R1pQj5rOp0QYWFUc1aJ_A1Df4

https://www.0532.ua/news/2489881/remont-kadetskogo-korpusu-u-poltavi-obijdetsa-u-300-miljoniv-ta-trivatime-do-2022-go-roku-foto?fbclid=IwAR1rRuMMBsigWYqCJaHZ9rOZiQB7c16zWS6S18ezTOrJGx6Ly4_vXa4Owrg

https://zmist.pl.ua/news/mi-vidbudujemo-kadetskii-korpus-ne-piznishe-2022-roku-golova-dsa-vidvidav-zruinovanu-pamyatku-arhitekturi 

http://www.rada-poltava.gov.ua/news/89597499/

https://pl.suspilne.media/news/35600

https://ukranews.com/ua/news/649717-prymishhennya-dlya-mistsevyh-sudiv-u-poltavi-vidnovlyat-do-kintsya-2022-holodnyuk